Спенсър Елдън, някогашното момченце от обложката на албума Nevermind на Nirvana, сега съди рок бандата с твърдения за сексуална експлоатация.

На използвания кадър Елдън е на четири месеца и плува в басейн, докато опитва да се добере до банкнота от един долар, закачена за въдица. Сега той е на 30 и по думите му неговите родители изобщо не са подписвали съгласие, разрешаващо използването на образа на детето им за албума, пише „Би Би Си“.

Мъжът твърди, че става дума и за детска порнография. „Изображенията разкриват интимната част на тялото на Спенсър и блудливо показват гениталиите на Спенсър от времето, когато той е бил бебе“, пише в правни документи, подадени в Калифорния.

Несексуализираните снимки на бебета обикновено не се считат за детска порнография що се отнася до законодателството в САЩ.

Адвокатът на Елдън, Робърт Луис, твърди, че включването на банкнотата кара непълнолетният да изглежда „като секс работник“.

В обвинението се твърди още, че от Nirvana обещали да покрият гениталиите на детето със стикер, но споразумението не е потвърдено.

Елдън твърди, че заради обложката „е претърпял и продължава да претърпява страдания през целия си живот“, включително „екстремен и постоянен емоционален дистрес“. Сега мъжът иска обезщетение в размер на най-малко 150 хил. долара от всеки от 15-те обвиняеми, сред които са и оцелелите членове на групата Дейв Грол и Кристи Новоселич, управителят на имот на Кърт Кобейн и неговата бивша съпруга, както и фотографът Кърк Уедъл.

В някои интервюта Елдън изразява и одобрително отношение към албума с негово участие. „Винаги е било позитивно нещо и ми е отваряло врати“, казва той пред „Гардиън“ преди шест години.

През 2008 г. бащата на мъжа, Рик, разказа за фотосесията, заявявайки, че са му предложени 200 долара за участие от фотографа Уедъл, който е приятел на семейството.

Източник: Мениджър Нюз