Арктическа изследователска мисия твърди, че е открила „Терър“, единият от двата кораба от експедицията на Джон Франклин, които потъват по време на обречен опит да премине през Северозападния морски път.
Останките на кораба, потънал преди 170 години, са намерени на 24 м дълбочина, близо до остров Бичи, в арктическия район Нунавут.
Информацията, с която един от член на екипажа, коренен жител, разполагал, е помогнала за откриването на кораба.
Подводните кадри показват кораба в отлично състояние. Всички три мачти стоят и почти всички люкове са затворени. Две бутилки вино, маси, бюро (с отворени чекмеджета) и празни лавици са открити в потъналия съд.
Корабът е бил изоставен в ледовете през 1848 г. при неуспешен опит за откриване на Северозападния морски път от Атлантическия океан до Азия. Всички 129 членове на екипажа са изгубени, близо три години след като експедицията на Франклин потегля от Англия. Преди две години подводни археолози откриха другия кораб от експедицията – „Eреб”. Един от членовете на екипажа, местният жител Сами Когвик разказва, че по време на риболов преди години е видял голямо парче дърво, наподобяващо мачта, в ледовете на залива. Това се оказва доста добра насока.
Археолозите са смятали, че корабът е заседнал в ледовете някъде между остров Крал Уилям и Виктория, но неговото разположение по на юг променя представите за това какво се е случило с обречената мисия.
Сега след като и двата кораба от експедицията са открити, има още една мистерия – къде почиват останките на самия Джон Франклин. Легендата разказва, че той е погребан в гробница някъде в северната част на остров Крал Уилям. Вероятно това е добра изходна точка.