Богата колекция ритуални дарове на ацтеките, открита при разкопки в центъра на столицата Мексико, недалеч от стълбището на най-свещения храм в някогашната империя, хвърля светлина върху религиозните традиции и политическата пропаганда в периода преди испанската колонизация, съобщи Ройтерс.

Находките са запечатани в каменни кутии преди пет века в подножието на храма. В една от тях, разположена точно в центъра на церемониална кръгла сцена, са открити останки от множество морски дарове от Тихия океан и от Мексиканския залив, сред които над 165 някога яркочервени морски звезди и 180 корала.

Археолози са убедени, че духовниците на ацтеките са положили тези дарове в кутията на издигната платформа за церемония, наблюдавана вероятно от хиляди екзалтирани зрители под тропота на ударни инструменти.

"Чиста имперска пропаганда", каза водещият археолог Леонардо Лопес Лухан, описвайки вероятния спектакъл.

В такъв контейнер археолози преди откриха жертвен ягуар, облечен като войник, свързан с бога на войната и на Слънцето Уитсилопочтли. Той бе намерен преди повече от две години и половина, когато разкопките бяха замразени заради пандемията от новия коронавирус.

Сред несъобщените досега подробности от разкопките са открит миналия месец жертвен орел, сграбчен в лапите на ягуара, заедно с миниатюрни дървени копия и тръстиков щит до положената с лице на запад дива котка с медни пръстени около крайниците.

В полуразкритата кутия от времето на управлението на великия император на ацтеките Ахуицотъл, управлявал от 1486 г. до 1502 г., сега учените откриват мистериозна издутина под скелета на ягуара. "Каквото и да се намира под ягуара, то е нещо от изключителна значимост. Очакваме голямо откритие", каза Лопес Лухан.

Той ръководи разкопките на обекта, известен като Темпло Майор, и смята, че кутията може да съдържа урна с кремираните останки на Ауицотъл - императора, чиито военни походи разширяват империята до днешна Гватемала, свързвайки мексиканските брегове на Тихия океан и Мексиканския залив. За да се изясни това обаче, са нужни поне още година разкопки, смята той.

Досега, независимо от повече от 40 години разкопки около Темпло Майор, не е открит нито един гроб на ацтекски владетел, но са намерени над 200 каменни кутии с дарове.

Храмът бил с височината на 15-етажна сграда, преди да бъде сринат след завладяването на Мексико от испанците през 1521 г., пише БТА. Очаква се през следващите седмици да бъдат отворени още две кутии, намерени до тази с ягуара. Възможно е в тях да бъдат открити още кръвожадни животни, облечени като войници и вероятно окичени с кехлибар, тюркоаз и злато.

Морските дарове, покриващи ягуара, може би представляват подводния свят, в който според ацтеките Слънцето потъвало всяка вечер и който е част от пътя на монарха след смъртта му.