Доказано е, че до 3-годишната си възраст децата са почти едно цяло със своите майки. Много родители се вманиачават по методите на възпитание и прилагат всевъзможни нововъведения, които следват стриктно. Истина е, че докато бебето е в утробата, може да ви чува и е полезно да му пускате Моцарт например. Но не е задължително. Ако не го направите, това в никакъв случай не означава, че детето ви няма да развие усет за естетическото например.

Когато детето се роди, се изправяме пред други предизвикателства – кога ще започне да се завърта само, кога ще проходи, кога ще проговори. Каквото и да пише в дебелите книги, всичко е индивидуално, макар да съществуват все пак общоприети времеви граници.

Много е важно обаче от самото раждане на бебето да си давате вид, че го разбирате, да не спирате да общувате с него, да му говорите, да му разказвате, да споделяте с него разни неща от деня си, защото това със сигурност подпомага развитието му.

Ако се преструвате, че разбирате бебешкото бърборене на рожбата си, е възможно да проговори по-рано. Проучванията сочат, че родителите, които отговарят на бебетата с думи и „водят разговор“ с тях, подпомагат значително развитието на комуникативните им умения. Обяснението е съвсем просто – колкото по-рано децата започнат да разбират думите и да участват активно в живота ви, толкова по-скоро ще започнат сами да си служат с думи, за да изградят пълноценна връзка с вас.

Така че, родители, не е смешно, когато отговаряте на бебето си или му разказвате приказка. Не само че е полезно за развитието му, но е и едно от най-приятните занимания на света.

Цветелина Велчева