Затваряме очи, лежим неподвижно, външният свят изчезва и в един миг заспиваме.

Изглежда, че всичко е в покой. Но всъщност се случват извънредно много неща, най-вече в мозъка ни.

Gallery
1. Мускулите в тялото ви се парализират

Когато навлезете в REM фазата на съня (най-дълбоката), всички мускули на крайниците ви се парализират напълно. Временно е невъзможно да се движите. Съществува сънно разстройство, при което тази парализа продължава няколко секунди (дори минути) след събуждането. То може да бъде доста плашещо и е присъщо за хора с нарколепсия.

Снимка: Shutterstock

Gallery
2. Очите ви се движат бързо

Всички фази на съня изпълняват някаква конкретна функция, за да поддържат здравословното състояние на тялото и мозъка. Съществуват общо пет. Всяка е по-дълбока от предишната. Когато минем през всички, цикълът се повтаря. Последната фаза (REM) е на-активната. Започва след 60-90 мин след заспиването. По време на нея очите ви се движат бързо, без въобще да го осъзнавате, тъй като съзнанието ви е фокусирано върху съня.

Снимка: Shutterstock

Gallery
3. Отделя се хормон на растежа

Човешкият хормон на растежа е отговорен за регенерирането на вашите кости, мускули и тъкани. Когато спите, производството му е активира из цялото тяло. Той допринася за заздравяване на раните и подновяването на клетките. Когато сте млади, хормонът стимулира растежа и има най-различни ефекти върху тялото.

Снимка: Shutterstock

Gallery
4. Гърлото ви се стеснява

Докато спите, мускулите, които придържат гърлото ви отворено в будно състояние, се отпускат. Ето защо гърлото ви се стеснява. Това е една от причините за хъркането и за някои от досадните звуци, които хората издават, докато спят.

Снимка: Shutterstock

Gallery
5. Скърцате със зъби

Сккърцането със зъби (бруксизъм) е често срещано явление при малки и големи. И понеже най-често става през нощта, невинаги знаем за проблема. При децата скърцането е много по-често, около 40% от тях имат този проблем за кратко или по-дълго време. Точната причина не е напълно изяснена.

Предполага се, че има и наследственост. Голяма част от родителите на тези деца също са скърцали със зъби, когато са били малки. В миналото се считаше, че в детска възраст това е признак за наличието на глисти, но това не е доказано. По-често децата скърцат в напрегната ситуация, стрес, емоции.

Снимка: Shutterstock

Gallery
7. Възбуждате се

И мъже, и жени могат да се възбудят по време на сън. Този феномен се дължи на пик в мозъчната активност по време на REM фазата на съня. Той се нуждае от повече кислород и съответно – кръвообращението се засилва. Това от своя страна засяга всеки един орган в тялото ви, включително интимните части. Сексуалните хормони се активират.

Снимка: Shutterstock

Gallery
7. Мозъкът ви отделя натрупаната информация и започва да съчинява истории

Начинът, по който се сформират сънищата, все още е мистерия за науката. Днес знаем, че нашият мозък ги създава на базата на спомени от нашето ежедневие и такива, заровени дълбоко в подсъзнанието. Съответно – скорошните ни преживявания, комбинирани с информацията, която сме натрупали през годините (спомени, травми, емоции и чувства) създават мистериозните и понякога абсурдни сънища. Все още обаче не можем да обясним защо съзнанието ни пътува до определени места посред нощ, защо избира конкретни спомени, цветове, гласове, сцени или хора.

Снимка: Shutterstock

Gallery
8. Чувате внезапни експлозии

Синдромът на експлодиращата глава е сравнително рядко срещано нарушение на съня, отнасящо се към голямата група на т.нар. парасомнии, при които настъпват нежелани действия или събития по време на сън. Характеризира се с внезапна поява на силен звук, подобен на този при експлозия на бомба, изстрел от пистолет, сблъсък на чинели или някакъв друг неразгадаем звук, чийто произход изглежда от вътрешността на мозъка. Противно на името си обаче, синдромът на експлодиращата глава не съдържа елемент на болка, подуване или някаква друга физическа проява, която може да се свърже с него.
 
Снимка: Shutterstock

Gallery
9. Мозъкът ви се възстановява и детоксикира

Изследователи от Университета на Рочестър откриват, че докато спите, мозъкът изхвърля ненужната информация, която е натрупал през деня, и се опитва да съхрани онази, която смята за полезна. Същевременно връзките в него се възобновяват.

Снимка: Shutterstock