Уви, има много неща, които могат да убият кариерата, дори и на най-талантливите и трудолюбиви хора. Някои грешки често носят тежки последици.

В повечето случаи дори не става въпрос за оня ужасен момент на прозрение, в който осъзнавате, че сте направили непоправима грешка.

Малките неща се натрупват с времето и подкопават развитието на вашата кариера също толкова (ако не е повече), колкото най-гръмките провали.

Добрата новина е, че ако познавате недостатъците си, ще може да ги контролирате и да предотвратите натрупването на грешки, които могат да ви костват вашата работа.

Това са 9 от най-често срещаните причини, които стоят зад разпада на всяка професионална кариера.

1. Обещавате повече, отколкото може да изпълните

Може да изглежда примамливо да обещаете на колегите и на клиентите си, че ще осъществите всяко тяхно желание и мечта, особено ако сте честни и трудолюбиви и наистина вярвате, че може да го направите. Проблемът е, че няма никакъв смисъл сами да се подлагате на допълнителен натиск, който може да ви изиграе лошата шега да се представите зле впоследствие.

Ако обещаете да направите нещо за изключително кратко време, но изпуснете на косъм крайния срок, най-вероятно ще си помислите, че сте свършили добра работа, защото все пак сте били бързи. Истината обаче е, че в момента, в който дадете дума на някого, той не очаква нищо по-малко от обещаното. В края на краищата, вие сте се провалили, въпреки че е можело да извършите същата работа за същия период от време и да изглеждате като победител, ако просто си бяхте задали реалистични цели от самото начало.  

2. Станали сте прекалено самодоволни и безгрижни

Припомнете си кога за последен път сте усвоили ново умение, кога сте говорили с човек от вашата мрежа от контакти и кога сте обновили автобиографията си? Ако не може да си спомните, най-вероятно сте станали прекалено самодоволни, а това може да бъде началото на края за вашата кариера.

Обикновено, това се случва когато човек се носи по течението, вярвайки, че ситуацията никога няма да се промени. През последните няколко години обаче ставаме свидетели на постоянни технологични нововъведения и  социални метаморфози, които ни показват, че промените са неизбежни.  Ако нямате време да научите нещо ново и да разширите мрежата си от контакти, значи не сте подредили правилно приоритетите си.

3. Страхувате се от промяната

Страхът от промяната е злият близнак на самодоволството. Единствената му цел е да запази нещата такива, каквито са били винаги.

Сигурен съм, че сте ставали свидетели от първа ръка на този феномен на работното място, когато някой е казал пословичното: „Но ние винаги сме го правили по този начин!“.  Днес нещата се променят прекалено бързо, за да се привързвате толкова силно към статуквото.  В едно изследване, цели 91% от анкетираните казват, че най-успешните служители са тези, които се приспособяват най-бързо към новостите на работното място.

Промяната е естествена част от нашия живот, както на лично, така и на професионално ниво. Няма значение, дали мислите, че ситуацията ще се промени или искате нещата да си останат по старому, промяната е неизбежна. Не е нужно да я харесвате, но трябва да се научите да я приемате и да започнете да се адаптирате към нея.

4. Имате голямо его

Работили ли сте някога с човек, който е постигнал редица успехи и е започнал да мисли, че те са достатъчни, за да бъде третиран като суперзвезда до края на неговия живот? Да постигнеш успех е страхотно! Никой не може да отрече, че това е положително за вашата кариера и, че чувството да постигнете нещо значимо е наистина приятно.

Проблемите започват, когато позволите на успеха да замъгли вашата представа за реалността и да издигне егото ви до непоносими висоти. Вие започвате да мислите, че успехът ще продължи вечно и, че не заслужавате нищо друго, освен да бъдете от печелившата страна на нещата. Спрете да лежите върху стари лаври и направете нещо, което да ви спечели обратно уважението, с което сте свикнали.