Някои реплики може да ни се струват съвсем невинни – ако не осъзнаваме до каква степен дразнят и дори влудяват хората, с които общуваме. Основната причина е, че всяка от тях демонстрира безразличието на събеседника към нас и нашите чувства.

Не ги казвайте на любимите си хора.

„Нали ти казвах!“  / „Знаех си!“

Някой е допуснал грешка и вие се чувствате длъжни да му го натяквате? Трябва да му напомните, че сте го предупредили, но той не ви е чул, и ето го резултата! Важно е да не забравя, че вие сте умни и знаете всичко по-добре от него.

И всичко това, вместо да окажете подкрепа? Нищо чудно, че човекът не се възхищава от вашата гениалност, а ви се ядосва.

„Добре.“

Когато отвръщате на всяка молба с безизразно „Добре!“, не се чудете защо не виждате благодарност отсреща. „Добре“ може да значи всичко – от „Ще го направя по-късно“ до „Не ме интересува.“

„Извинявай, че го казвам, но…“

След този израз винаги идва нещо неприятно. Колко удобно! Извинявате се на някого предварително, за да можете да му кажете грозната истина в лицето. И се чудите защо се обижда.

„Няма да ти е интересно.“ / „Няма да разбереш.“

Трудно е да си представите, че някой може да споделя вашите интереси? Никой няма ви разбере, затова е губене на време да обяснявате? Така само показвате на другите, че ги смятате за невежи по въпроса. Грубо, нали?

Защо не ми каза?“

Може и да сте забравили какво са ви казали. Но защо да си го признавате? „Защо не ми каза?“ вие си измивате ръцете за всеки пропуск. Същевременно показвате как оценявате здравия разум на отсрещния човек.

„Слушам те. / Разбирам.“

Някой разгорещено ви разказва какво мисли по важен за него въпрос и очаква реакцията ви. Вместо това обаче получава сухата информация, че сте го изслушали. Изводи, мнение, подкрепа – всичко това е под вашето достойнство и не си струва умствените ви усилия. Да, осведомете го.

„Успокой се.“

Безрачличната реплика „Спокойно!“ обикновено води до обратното. С нея подценявате проблема, който има човекът до вас. Вместо да покажете подкрепа и разбиране, вие предпочитате към другия, вие му показвате къде му е мястото.

„Почна се…“

Човекът до вас от известно време се тревожи от някакъв проблем и е опитвал хиляди пъти да ви накара да го обсъдите, но без резултат. С тази фраза само показвате, че не ви интересува и нямате желание да участвате в решението.

„Защо харчиш пари за глупости?“

Очаквате от другия да ви дава оправдание на разходите си? Странно е наистина, че предизвиквате възмущение. Със сигурност вие знаете по-добре от всеки как да харчи собствените си пари и вероятно очаквате благодарност за щедрия съвет.

Източник: Bright Side