На 8 юни 1949 г. в Лондон е публикуван знаменитият антиутопичен роман на Джордж Оруел "1984".

Книгата е политическа фикция, създадена като реакция на тоталитаризма. Името на романа в оригинал е Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта (Nineteen Eighty-Four).

Романът описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно наблюдаване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално потисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“.

Измислената провинция Първа писта е свят на неспирна война, жесток правителствен контрол и наблюдение на всички индивиди. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“ -  всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина.

Хипотетичният жаргон  „новговор“ е крайна форма на евфемизъм и изразява идеята, че липсата на подходящи думи за назоваване на дадена концепция е равна на прекратяване на тяхното съществувание, а ако ги има — трябва да се направи използването им невъзможно с цел елиминирането на самата концепция. Много термини от книгата се използват като нарицателни в европейската култура.

През 2005 г. романът е включен в класацията на сп. "Тайм" като една от най-добрите англоезични книги, публикувани между 1923 и 2005 г.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития


68 г. — Римският сенат провъзгласява Галба за император.
1624 г. — Земетресение разтърсва Перу.
1783 г. — Вулканът Лаки в Исландия изригва в продължение на осем месеца, опустошенията от което предизвикват 7-годишен масов глад и смъртта на 9000 души.
1794 г. — Чрез изключително пищни тържества в цяла Франция Робеспиер институционализира нова държавна религия на Френската революция - Култа към Върховното същество.
1869 г. — Американецът Ив Макгафи патентова прототипа на прахосмукачката.
1942 г. — Втората световна война: Японски подводници и самолети атакуват Австралия.
1953 г. — Американски върховен съд постановява, че в ресторантите в окръг Колумбия не може да се отказва да се сервира на чернокожи.
1965 г. — Народна република България и Полша подписват спогодба за премахване на визите и развитие на туризма.
1968 г. — На Летище Хийтроу е задържан убиецът на Мартин Лутър Кинг — Джеймс Ърл Рей, докато се опитва да напусне Обединеното кралство с фалшив канадски паспорт.
1973 г. — Генерал Франко предава премиерския пост на Испания на Луис Бланко, след като е управлявал 34 години.
1975 г. — От СССР е изстрелян автоматичния космически апарат Венера 9 с цел изследване на Венера.
1984 г. — Хомосексуалността е призната за законна в австралийския щат Нови Южен Уелс.
1986 г. — Курт Валдхайм, бивш генерален секретар на ООН, е избран за президент на Австрия.
1990 г. — Гражданите на Чехословакия гласуват в парламентарни избори с категорично мнозинство за движението на бившите дисиденти — Граждански форум.
1995 г. — Канадско-датският програмист Размус Лердорф публикува първата публична версия на скриптовия език PHP, който служи за създаване на динамични уебстраници.