Хората са различни и се влияят от толкова много фактори, че никой не може да предвиди или обясни със сигурност поведението им. Но по един пункт всички сме еднакви: нуждаем се от обич и внимание, и то най-вече като деца. Защото ако сте се чувствали необичани в детството си, цял живот ще се стремите да се докажете и ще ви бъде трудно да уважавате себе си. Ето с кои осем проблема най-често се сблъскват тези хора:

1. Трудно им е да си поставят граници

Хората с ниска самооценка често се затрудняват да казват „не“ и да показват, когато нещо ги измъчва, не им харесва или не умеят.

2. Чувстват се виновни, когато мислят за себе си

Изпитват угризения, ако си позволят да защитят собствените си интереси и потребности. Обикновено дават предимство на чуждите желания и поставят своите на заден план. 

3. Затворени са

Трудно разкриват картите, камо ли душата си. Ако някой ги доближи прекалено, те се отдръпват инстинктивно в черупката си. По принцип са недоверчиви, когато хората проявяват интерес към тях.

4. Плахи и нерешителни са

Погрешно решение, неудобен въпрос, обществен транспорт – хората с ниска самооценка се страхуват неимоверно от много неща. Типичен за тях е и страхът от обвързване. И ако не се преборят с това чувство, нещата ще се влошават с времето…

5. Имат проблем с доверието

Защо ли пък другите трябва да им мислят доброто? Който не обича себе си, се съмнява в добронамереността на хората и трудно се доверява.

6. Страхуват се да не бъдат отхвърлени

Избягват да се привързват прекалено към някого от страх да не бъдат отблъснати и да преживеят поредното си разочарование. Който не е получавал достатъчно обич и внимание като дете, като възрастен обикновено му липсва кураж да се сближава с другите.

7. Чувстват се самотни и изолирани

Мислят си, че никой не държи на тях, не ги харесва и не им съчувства.

8. Имат склонност към нездрави връзки

Дори ако партньорът им се отнасят лошо с тях и връзката не им се отразява добре, хората с ниско самочувствие често се примиряват, защото не вярват, че заслужават нещо по-добро.