Историите за неверни съпрузи, разказани от режисьори, писатели или съседи, са безкрайни. И започват въпросите: как се е стигнало дотук? Кой е виновен? Можело ли е да се направи нещо, за да се избегне? И сега какво оттук нататък?

Психолозите смятат, че съществуват определени неща, които подтикват или предразполагат човек към подобна стъпка: Bright Side подбират 8 фактора за изневяра:

5. Повишен интерес към социалните мрежи

При двойки, в които единият от двамата проявява изключителен интерес към социалните мрежи и прекарва огромна част от времето си в Туитър или Фейссбук, е значително повишен рискът от изневяра. Причините за това са много. От една страна, пристрастеният към социалните мрежи не обръща достатъчно внимание на половинката си, несъзнателно се отчуждава, пренася мислите си към друга действителност. Отнема значителна част от времето, която би могъл да прекара с любимия човек, и го насочва към интернет . Такъв човек има обикновено има навика да си ляга с телефон в ръка. Потърпевшият пък се чувства пренебрегнат и обиден, което е съвсем естествено.

Да не забравяме също така, че виртуалното общуване много често може да се превърне в реално. Това е допълнителен фактор, предразполагащ към изневяра.

6. Честите командировки

 Според участниците в проучването повече от 1/3 от изневеряващите мъже са сериозни бизнесмени, уважавани в обществото хора, които изневеряват на половинките си именно по време а бизнес пътувания. 13% от жените пък имат извънбрачна връзка с колега в офиса.

Смята се, че най-висок риск от изневяра съществува между 6-ата и 9-ата година от брака: този период се слави като най-уязвим и крехък, в който двамата не полагат кой знае какви усилия, за да заздравят връзката си.