Кърменето е най-добрият избор за майката и нейното бебе. Дори татковците знаят това, но кой знае защо понякога имат смесени чувства към този акт. Според психолозите, причината е не в самия начин на хранене, а в подсъзнателното усещане за отдалечаване, отхвърляне и оставане на втори план в живота на семейството.

Връзката, която се създава между майката и бебето по време на кърмене, е безспорно много силна. И таткото несъзнателно, изпитва чувство на ревност и изключване. Това чувство не бива да се подценява, но вместо да товарят майката със своите емоции, татковците могат да направят нещо много простичко – да се приобщят към процеса на кърмене по свой начин.

Това ще помогне не само те самите да не се чувстват отхвърлени, а и да направят връзката със семейството още по-силна.

Ето 8 идеи по какъв начин това сближаване, докато мама кърми бебето, може да се случи на практика.

1. Контакт кожа до кожа

Татковците не могат да кърмят. Но могат да прегръщат бебето и да го успокояват, отменяйки за кратко майката и давайки ѝ възможност да отдъхне след или преди кърменето. Много полезен е контактът кожа до кожа – не само за майката и бебето, а и за таткото и бебето.

Когато го прегръщате, доближавайки го до голите си гърди, се получава много силен сензорен контакт. Това е същото като ефекта, който има поставянето на бебето върху гърдите на майката, непосредствено след раждането.

Този контакт е важен и за миризмите, хормоните и усещанията, които преминават между двете тела. Така се създава не само сензорна, но и физическа връзка.

2. Носене на бебето

Независимо дали е в кенгуро или слинг, носенето на бебето далеч не е запазено само за майката. Таткото не само може да прави това, а дори е препоръчително, защото така установява по-силен контакт с малкото и дава възможност на майката да релаксира.

А и бебетата, които биват разхождани по такъв начин са склонни да плачат много по-малко, смятат лекарите. Не на последно място – това укрепва и доверието в бащата, което ще е важно на един по-късен етап.

3. Масажи

Много силна връзка се създава и по време на задължителните за бебето масажи, които също може да прави таткото, а не майката.

Освен, че това е много интимен и сладък момент, има и страничен ефект – действа успокояващо и на бебето, и на бащата.

4. Задача само за татко

Точно както кърменето е изключителна задача на майката, така и бащата може да има задача, за която той е единствено отговорен. Просто трябва да намерите нещо, което само той може да прави.

Такава задача може да е приспиването на бебето вечер или къпането му в коритото, или нещо съвсем различно. Важното е да намерите такава задача, с която той ще може да се справи без проблем и в същото време ще му носи удоволствие.

5. Говорене и пеене на бебето

Интимните отношения (особено с деца) преминават и през гласа. За тях това е познатият и обичан глас, който им дава сигурност. Но не трябва да го приемаме за даденост, защото децата се привързват към гласа, само ако го чуват непрекъснато.

Ето това е нещо напълно подходящо за таткото. Изграждането на добри отношения с детето през първите му години е от решаващо значение, затова говоренето и пеенето е много важна част от този процес.

Продължава на страницата на Новите родители