Връзката между свекърва и снаха невинаги е лесна. Истинско щастие е да нямате никакви проблеми в общуването и дори да се чувствате приятно заедно. Но има случаи, когато комуникацията е не просто трудна, а направо невъзможна.

Италиански експерти селектираха 8 типа свекърви, на които е по-добре да не попадате. Животът обаче не пита, а често поднася изненади. Има обаче спасение и то се нарича дипломатичност. Ето как може да излезете от евентуалните капани, ако се сблъскате с такъв тип свекърва. И особените белези, по които да разпознаете всяка от осемте най-трудни за комуникация.

Перфектният готвач

Неговата майка има собствена градина, където отглежда здравословни плодове и зеленчуци. На пръв поглед това е чудесно. Ще получавате за вас и за бъдещото ви дете продукти, които не са третирани с опасни химикали. Има обаче едно голямо „Но!“. Най-вероятно тази жена обича да готви и то доста добре. Проблемът е, че нейните ястия са ненадминати. Да се състезавате с нея е мисия невъзможна. А да опитвате да я впечатлите с нещо ново или авангардно е още по-абсурдно. Вашите екстравагантни рецепти просто я ужасяват. Тя обича традициите и няма как да направите нищо по въпроса.

Съвет:

Когато тази свекърва готви, просто не се месете. Може обаче да проявите интерес и да я помолите за някоя рецепта – това много ще й хареса. Или да й предложите помощта си, но само като изпълнител.

Неразбраната

Тази свекърва се изживява като жертва, същинска героиня на драматичен телевизионен сериал (каквито тя много обича да гледа). Всъщност в поведението й няма нищо учудващо. Вероятно е била жертва през целия си живот: на съпруга си, на децата, а сега на снахите, които й пречат да вижда внуците си, колкото би искала. Продължителното оплакване с непоносим тон на гласа, може да ви накара да я съжалите горещо.

Съвет:

Проявете съпричастност, но не отстъпвайте от правилата, които сте наложили. Веднъж, направили крачка назад, тя ще се настани трайно в дома и живота ви. Но и не я дръжте надалеч, защото тази жена наистина има нужда от повече топлина и разбиране.

Най-добрата майка

Още една свекърва, с която е безсмислено да се конкурирате и спорите. Тя е просто най-добрата майка на света, перфектната, знаещата, можещата. Нейният модел на възпитание е онзи, който изисква от вас да следвате. Поради тази причина е възможно да чувате постоянно упреци, че не сте на ниво и не се справяте с децата.

Съвет:

Излишно е да обсъждате нейните и вашите възпитателни теории. Тук опасността спорът да прерасне в сериозно сърдене, е много голяма. По-добре замълчете и отстъпете леко назад, на думи може дори приемете някой от нейните съвети, но на практика следвайте това, което смятате за най-добро конкретно за вашето семейство. И все пак – не отричайте изцяло всичко, а чуйте какво ви казва – между многото непотребни или остарели поуки, може да откриете и такива, които да бъдат наистина полезни.

Свекървата - питбул

Има и такива особи, а най-лошото е, че могат да ви се случат точно на вас. Обикновено това са властни жени, свикнали всички да се съобразяват с тяхната дума. Те не търпят нещо да става по друг начин и искат да се случва на мига, в който го изкомандват. Ако опитате да се съпротивлявате или дадете отпор, свекървата-питбул просто ще ви захапе и премине през вас като танк. И освен това помни дълго и няма начин да се измъкнете.

Съвет:

С този тип жени може да направите само две неща: да страдате и предизвикате евентуалното им състрадание и покровителство, или да контраатакувате с всички сили и средства, стига да сте убедени в победата.

Продължава на страницата на Новите родители