8 неща, които трябва да крием от децата

03 юни 2018 г., 08:08
7502

Снимка: Guliver / iStock

Учим хлапетата на честност и се стараем да сме максимално откровени с тях, обаче има някои неща, които синовете и дъщерите ни е по-добре да не знаят.

Знаете ли кои са темите-табу в битието на децата? Саша Белкина ги разкрива.

Сексуалният живот на родителите

Абсолютно не бива да говорим за това пред малкото, дори то вече да е тийнейджър, дори да подпитва - отговаряйте колкото се може по-отвлечено, без да привеждате никакви примери.

Още едно важно правило: забранете си проява на сексуалност пред очите на хлапето.

Психолозите не съветват родителите да ходят по долно бельо пред детето от противоположния пол и, разбира се, вратата на спалнята трябва да е заключена, за да избегнете внезапни нощни посещения в неподходящ момент.

Не целувайте мъжа си по устата, ако детето е наблизо. За него наистина е добре да вижда прояви на нежност между родителите си, но те трябва да са по-неутрални: прегръдки, целувки по врата, по челото.

Нужно е да потискате проявите на интимност и когато то навлезе в пубертета и започне да проявява рязко критичното си отношение към родителите.

Вредни навици

Какви сте били вие в училище? Освежете паметта си и си спомнете дали пък не сте яли вредни храни, дали не сте пробвали да пушите, дали не сте висели с часове над компютърните игри? Все неща, които забранявате на децата си като родители и се опитвате да ограничите в тях.

Ако обаче продължавате да си ги позволявате на себе си, всички ваши приказки по тези теми са напълно безполезни. Затова, по възможност демонстрирайте правилен модел на поведение, особено пред децата в предучилищна възраст.

Не се опитвайте да заблуждавате и по-големите - това само ще намали степента на доверие в отношенията между вас и тийнейджърите.

Ако не можете да надвиете в борбата с вредните навици, по-добре им разкажете как те са усложнили вашия живот.

Страхове

Детето гледа на света през нашите очи и нашето отношение към трудни и сложни теми така или иначе му влияе.

Да, на всички ни е притеснено, когато детето поема напред към самостоятелния си живот – и на двора, където има хулигани, и на екскурзия, където никой не е застрахован от пътно произшествие, и в живота на големите е пълно с проблеми.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари