Учим хлапетата на честност и се стараем да сме максимално откровени с тях, обаче има някои неща, които синовете и дъщерите ни е по-добре да не знаят.

Знаете ли кои са темите-табу в битието на децата? Саша Белкина ги разкрива.

Сексуалният живот на родителите

Абсолютно не бива да говорим за това пред малкото, дори то вече да е тийнейджър, дори да подпитва - отговаряйте колкото се може по-отвлечено, без да привеждате никакви примери.

Още едно важно правило: забранете си проява на сексуалност пред очите на хлапето.

Психолозите не съветват родителите да ходят по долно бельо пред детето от противоположния пол и, разбира се, вратата на спалнята трябва да е заключена, за да избегнете внезапни нощни посещения в неподходящ момент.

Не целувайте мъжа си по устата, ако детето е наблизо. За него наистина е добре да вижда прояви на нежност между родителите си, но те трябва да са по-неутрални: прегръдки, целувки по врата, по челото.

Нужно е да потискате проявите на интимност и когато то навлезе в пубертета и започне да проявява рязко критичното си отношение към родителите.

Вредни навици

Какви сте били вие в училище? Освежете паметта си и си спомнете дали пък не сте яли вредни храни, дали не сте пробвали да пушите, дали не сте висели с часове над компютърните игри? Все неща, които забранявате на децата си като родители и се опитвате да ограничите в тях.

Ако обаче продължавате да си ги позволявате на себе си, всички ваши приказки по тези теми са напълно безполезни. Затова, по възможност демонстрирайте правилен модел на поведение, особено пред децата в предучилищна възраст.