Образователните системи по света са добре изпипани и рафинирани, за да произвеждат високи академични резултати и да култивират личностния растеж на децата. Където и да ходите на училище, вашата образователна система е повлияна предимно от културата и начинът на мислене на хората в конкретната държава. Да, никоя система не е перфектна. Някои обаче успяват да изпъкнат над останалите, пише LifeHack.

Кои са те?

Япония

Развиване на характера е по-важно от знанието

Всеки, който е посещавал Япония, ще забележи, че японците са учтиви – с безупречни маниери. Това е така, тъй като местната култура акцентира сериозно върху развиването на характера на детето, преди то да навлезе в традиционната образователна система, пълна с формални изпити и тестове.

През първите няколко години в училището, детето развива умения като уважение, състрадание и щедрост. Научава каква е разликата между правилно и погрешно, какво е справедливост, самоконтрол и решителност. По този начин то успява да усвои едно чувство за баланс, което ще му помогне да успее занапред – както в училище, така и в живота след това.

Японските ученици сами чистят училището си

Доста училища наемат чистачи, които да вършат тази работа. В Япония обаче класните стаи, коридорите, лафките и дори тоалетните се чистят от самите ученици.

Те се разделят на групи и се занимават с това ежедневно. По този начин детето хем се научава как да чисти и колко важна е тази рутина, хем свиква с екипната работа и знае, че трябва да уважава труда на другите.

Финландия

По-малко е повече

Образователната система на Финландия също е доста успешна. Отчасти това се дължи на идеята, че „по-малко е повече“. Учителите в страната прекарват около 600 часа на година в преподаване (т.е. около два пъти по-малко, отколкото тези в САЩ например). Предимството на прекарването на по-малко време пред дъската е очевидно – учителите имат възможност да инвестират останалото си време в професионалното си развитие. А това от своя страна довежда до по-качествени уроци.

Децата прекарват повече време навън

Финландия и другите скандинавски страни, включително Норвегия и Швеция, стимулират излизането сред природата. Вследствие на това местните деца прекарват голямо количество време навън в игра. Това се разглежда като важен компонент от образователната система.

Дори и в най-мразовитите зими училищата организират образователни пътешествия в горите или планините. Освен че окуражава подрастващите да са активни, времето, прекарано сред природата прави хората по-щастливи и оказва множество положителни ефекти върху мозъка.