Тази година отбелязaхме 62 години от смъртта на Алберт Айнщайн - физикът, който разработи един от стълбовете на съвременната наука и направи името си синоним с "гений".

Немският учен безспорно е известен най-много със своята формула E=MC², но това далеч не е единственият интересен факт около него. Нека използваме този случай, за да си припомним и други любопитни подробности за известния физик.

Плаване

Айнщайн дори не можел да плува, но това не го спряло да се запали по плаването. Докато следвал в Политехническия институт в Цюрих, той редовно излизал с лодка, за да се усамоти и разсъждава.

Мозъкът на Айнщайн

Седем и половина часа след смъртта на Айнщайн, мозъкът му бил изваден от патолога Томас Харви в лаборатория в болницата "Принстън". Харви запазил части от него за себе си, а други дал на водещи патолози. Открит остава въпросът дали наистина Айнщайн е дал съгласие за това.

Президент на Израел

Малко след смъртта на президента Вайцман през ноември 1952 г., Айнщайн бил поканен да наследи неговия пост като втори президент на Израел. Той обаче отказал, позовавайки се на старостта си и на "вродената липса на опит в общуването с много хора".

Чорапи

Или по-скоро липсата на такива. Брилянтният физик никога не е носил чорапи. "Още като малък забелязах, че палците на краката ми винаги пробиват дупки в чорапите и затова спрях да ги нося", припомня си той. Айнщайн отказва и да се "облича правилно" за когото и да било.