Доказано е, че японските деца са едни от най-здравите в света. Според учените това се дължи най-вече на 7 техни навика, които им носят много и то дълготрайни ползи. Проучването е публикувано в The Lancet, а целта му всъщност е била изследване на дълголетността на японците. Именно така учените откриват, че продължителният им живот и крепкото здраве, се дължат на навици, заложени още в детството. Те не са трудни за спазване и спокойно можем да си ги откраднем от тях.

1. Много физическа активност

98,3% от японските деца ходят на училище пеша или с велосипед, което им гарантира минимум 60 минути на ден умерена физическа активност. А това им помага да избегнат и риска от затлъстяване. Япония е страната с един от най-ниските показатели по този проблем в света.

Според СЗО подходящите упражнения са също от съществено значение за здравословното развитие на костите, мускулите, ставите и сърдечно-съдовата система. Освен това те помагат на децата да контролират тревожността и на по-късен етап – депресията.

2. Балансирани по размер ястия

Говорим за порции в японски стил, които нямат нищо общо с пълните чинии, с които в Европа сме свикнали. Добър японски навик е и сервирането в малки купички и чинийки, които визуално правят порциите големи, а всъщност те са малки.

3. Здравословна кухня

Японският начин на хранене е доказано здравословен. Причината е, че комбинира качествени хранителни вещества: много ориз (който е засищащ), риба (богата e на Омега-3 мастни киселини), плодове, зеленчуци, тофу, бобови растения и пълнозърнести продукти. Какво по-добро от това!

4. Умереност, гъвкавост и радост от храненето заедно

Диетологът Томоми Такахаши от детска ясла Каджи сакура в Хокайдо препоръчва храненето да бъде спокойно и в хармонична атмосфера, за да може детето да се отпусне и почувства комфортно. Когато сядате на масата, трябва да му покажете удоволствието от храненето, а не да се храните, защото трябва да живеете.

5. Нови храни като извор на познание

Една японска поговорка казва: „Новата храна удължава живота“. Това означава, че колкото повече нарастват хранителните познания на детето за здравословните храни, толкова по-правилно и полезно ще бъде храненето му и като възрастен.

Продължава на страницата на Новите родители