Никак не ми е лесно да си спомням за този момент от живота си, но да, някога бях любовница на женен мъж. Всички мои приятели, с които разговарях, ме съветваха ако не искам да бъда осъждана, да не разказвам за тази ситуация.

Осъзнах обаче, че не искам да продължавам да пазя в тайна тази част от живота си, защото въпреки морално съмнителния ѝ характер, тя беше много важна за мен.

Тази статия е моят опит да споделя житейския си опит с други жени с надеждата, че той ще им послужи като житейски урок.

1. Понякога действаме в разрез със собствените си убеждения

Запознах се с този мъж на бизнес форум, заговорихме се, едно нещо доведе до друго... И станахме любовници. Мислех, че е невероятно красив, макар че бях малко натъжена от блясъка на годежния пръстен на пръста му. Опитах се всячески да го държа на разстояние, но като се има предвид, че по това време жадувах за любов и топлина (заради скорошния ми развод), когато той ме попита дали искам да изляза с него, казах "да".

Това беше в пълен разрез с убежденията ми, но сякаш вече нямах избор. Осъзнах, че съм се влюбила до уши в него и че не мога да направя нищо по въпроса. В крайна сметка нямах друг избор, освен да приема избора, който бях направила.

2 Да бъдеш нечия любовница не е толкова вълнуващо и романтично, колкото изглежда

Има нещо възхитително и вълнуващо в думата "любовница", но когато станах такава, осъзнах, че болката и обидата в подобна връзка често надхвърлят удоволствието. Трябваше да го посрещам в хотелските стаи, да се сбогувам в края на деня и никога да не го придружавам до вкъщи - въпреки че понякога ми се искаше.

Съвместните ни почивки по време на бизнес пътувания завършваха в салона на самолета на връщане - защото знаех, че жена му ще го посрещне. Тези малки неща постоянно ми напомняха, че съм просто "поредната" в живота му.

3. Не можеш да се отнасяш към мен със същото презрение, с което се отнасях към себе си

Връзката ми не беше от онези, за които се говори - по очевидни причини, - но дори и малкото хора, на които можех да разкажа за нея, бяха... изключително нелюбезни към мен. Разказах за това на сина си, защото не исках да пазя тайни от него, и той ми каза, че не ме нарича така, както заслужавам, само защото съм му майка.

Приятелките ми започнаха да крият мъжете си от мен, защото се страхуваха, че аз, коварната съблазнителка, ще открадна и тях. Не, щях да се примиря с това, ако бях в мир със себе си и вярвах, че постъпвам правилно. Но не бях. Непрекъснато се самоосъждах и вътрешният ми монолог беше много по-обиден от всичко, което чувах отвън.

Никой досега не ме е презирал така, както аз презирах самата себе си.

4. Забраненият плод наистина е по-сладък

Той никога не бе мой в действителност. Не можех да го виждам и обичам, когато исках, и затова малкото мигове, което прекарвахме заедно, бяха специални за нас. Ограниченото време, в което той можеше да бъде мой и само мой, ме караше да жадувам за присъствието му така, както гладуващите хора жадуват за парче хляб - всяка секунда от деня, прекаран отделно.

Налагаше се постоянно да лъжем други хора, но по странен начин това само раздвижваше кръвта ни още повече. Всичко това правеше времето ни заедно много по-ценно, отколкото беше в действителност.

5. Несигурността боли повече от разбитото сърце

Когато бях с него, това беше невероятно блаженство. Обичах го така, както никога досега не бях обичала никого. Но тези мигове на блаженство бяха последвани всеки път от моменти на съмнение и ужасна несигурност, защото никога не можех да бъда сигурна, че той ще се обади отново.

Не можех да го напусна, защото бях безнадеждно влюбена дори когато тази любов ми причиняваше невероятна болка. Отне ми шест дълги месеца, за да събера достатъчно смелост и да прекратя тази връзка.

6. Вината и срамът тежат на сърцето ми

Чувствата на вина и срам не са само чувства, които ни превръщат в емоционална развалина - те могат да бъдат разрушителни и за тялото ни.

Всеки път, когато се срамувах, че имам връзка с женен мъж, усещах как гърдите ми се стягат и дъхът ми спира. Чувствах болка, която се разпространяваше от гърдите ми към стомаха, гадеше ми се, имах температура и се чувствах напълно разбита. Когато най-накрая скъсахме, бях толкова облекчена - дори не знаех, че това е възможно.

7. Научих се да пускам хората и да прощавам

Отнема много време, за да простите наистина на някого. От началото на моята връзка до нейния край минаха малко повече от девет месеца и ми отне много повече време и енергия да я прекратя, отколкото предполагах, че е възможно. Но трябваше да го пусна да си отиде дори само за да спася здравия си разум. Но имах късмета да се срещна със съпругата му и да ѝ се извиня - и вероятно това ми даде вътрешния мир, който търсех.

Не се отдавайте на слабостите си и направете крачката, която много добре знаете, че трябва да сторите. Никога не забравяйте, че вие сте единственият човек, с когото със сигурност ще имате работа до края на живота си. Така че се вслушайте в гласа на собствената си душа и вземете правилното решение.

Източник: cluber.com.ua