Психологът Дмитрий Сорок, основател на школа за развитие на съвременните жени, водещ на корпоративни тренинги по мотивация, личностно израстване и женско развитие в семейството и в бизнеса, автор на книгата „Жена-директор или грамотно управление на семейството“ пред letidor.ru.

За мислите и хората

Казват, че мислите се материализират, но не мисълта е материална, а нейният носител. Ако човек има „изкривен мозък“ с негативни и неконструктивни мисли, той може да преекспонира всеки проблем. А всяко действие следва мисълта и ако вниманието ни е заето от неща, които са неверни или хиперболизирани, се задават неприятности. Никога не подценявайте силата на мисълта!

Жените са подвластни на чувства, преживявания и тревоги повече от мъжете. Често абсолютно безпочвенно и без всякакво основание жената се фокусира над безполезни неща и някои мисли са способни да провалят и най-хубавото нещо. На тази тема има маса изследвания – че има пряка връзка и зависимост между женските мисли и външност. 

Всичко ми е омръзнало!

Недоволни от съпруга, началника, приятеля, приятелката или бог знае от кого още, си спомняте всичко лошо, когато се сетите за някой от тях. Това води до намръщено чело, напрежение на мускулите на лицето, тъжни мимики и прехапани устни. Ако сте няколко години в плен на подобна унилост, може спокойно да добавите поне още 7 години към висимата си възраст.

В такива моменти много помага отвличането с някакви положителни теми за размисъл, смяна на обстановката, дълбоки вдишвания и издишвания. А най-главното е разбирането, че от тези мисли никога и нищо няма да се промени, освен едно – вие остарявате.

Не съм красива вече!

Откъде идва тази мисъл в главите ви? Тя със сигурност разваля настроението и буди чувство на безизходица.

Всяка жена е красива по своему – това е мъжкото мнение и точка! Отрицателното самомнение за външността лесно може да ви заведе до кабинета на психотерапевта, а неговите пациентки обикновено изглеждат нещастни, уморени и изнемогващи.

Не съм нужна на никого!

Огромна заблуда е това и опасна – ако наистина една жена мисли така, тя няма да вижда смисъл и да се грижи за себе си! Подобни мисли обикновено тормозят жени, които нямат мъж и които са изгубили вяра, че ще срещнат сродна душа. Повярвайте, нужни сте някому, само трябва да го откриете.

Стара съм!

Никой не оспорва факта, че всички хора остаряват. Но важното е да съхраним вътрешната си младост и красота. Мислите за старостта, която ни надвива, се отразяват на тялото ни: започваме да ходим по-приведени, отпуснати, тромави... За никаква красота не може да се говори!

Състоянието на младост в душата обаче може да победи физическите проявления на старостта. Погледнете жизнерадостните дами, които са сякаш без възраст – те вярват, че човек е на толкова години, на колкото се чувства.

Продължава на страницата на Новите родители