Дали всезнайковци, скандалджии, досадници или мрънкала… Навсякъде се срещат трудни типове. Но вместо постоянно да им се ядосвате, използвайте следните тактики в общуването с тези мърморковци.

1. Само не го приемайте лично!

"Тоя за глупак ли ме мисли!“ – кипите вътрешно, защото когато се чувствате нападнати или поучавани, се дразните най-много и реагирате агресивно. Атаката ви среща контраатака, изведнъж от мухата става слон и дребното спречкване се превръща в бойно поле. За съжаление никой не печели от това, само хабите излишна енергия и нерви. Затова: по-добре да запазите дистанция, да не приемате думите на отсрещния лично и да вдишате и издишаме дълбоко няколко пъти. Обикновено той не е имал намерение да ви нагруби.  

2. Изкуството да изслушваме

Наистина е изкуство, особено когато смятаме събеседника си за абсолютен задник. Но точно тогава е особено важно да се концентрираме върху неговите думи, а не върху това, което се каним да отвърнем. Вметнати забележки като „Точно така“ или „Аха, ясно“ също не помагат. Психолозите съветват вместо това да използваме изречения като: „Разкажи ми повече, за да мога да схвана по-добре!“.

3. Дистанцирайте се

Щастието е заразително, нещастието, за жалост, също. Затова: освободете се от всичко, което в момента ви действа зле. Ако самите вие сте разстроени, недоволни, изнервени или стресирани, не се натоварвайте с допълнителни отрицателни емоции. По-добре помислете кой или какво ще ви се отрази добре точно сега. Това биха могли да са дреболии като чаша чай или зареждаща дрямка. Лошото настроение се подсилва още повече от негативното излъчване на отсрещния.  Споделената мъка, не е половин, а двойна мъка! На професионален жаргон това се нарича „негативна ескалация“.

4. Не бъдете лицемерни

Не губете самообладание и излъчвайте увереност: избухването не помага, но да се унижавате и съгласявате с всичко също не води доникъде. Иначе бързо ще се озовете в ролята на жертва, което не бива да се случва по никакъв начин. Прекрачи ли отсрещният границите, поставете го на мястото му спокойно, но решително. В края на краищата трябва да пазите достойнството си.