Всеки един от нас, в определена степен, е изправен пред различни трудности и страдания, с които се бори в живота и бизнеса.

Някои от тях са неизбежни, други са грешки, които ни помагат да се учим и да растем, а трети са резултат от чужди действия или небрежност.

Понякога най-тежките борби са тези, които самите ние започваме с нашето негативно мислене. Както в повечето неща, първата стъпка за решаването на проблема е неговото приемане.

Това са 7 истини за живота, които трябва да приемете, за да може да се справите с тях.

1. Безпокоим се без причина

Казват, че един ден прекаран в тревоги е по-изтощителен от цяла седмица работа. Ако познавате безпокойството, знаете, че то представлява страх, който се просмуква в съзнанието и изцежда вашата енергия. Тревожността не разрешава никакви проблеми. Тя унищожава вашата мотивация и намалява ефективността ви, а на всичко отгоре, в по-голямата част от случаите нещата, за които се притеснявате, никога не се случват.

Спрете да се безпокоите за това, което може да се обърка, и започнете да мислите за това, което може да се получи както сте си го пожелали.

2. Прекаляваме с мисленето

Подобно на тревожността, прекомерните анализи и размисли могат да бъдат изключително натоварващи. Още по-лошото е, че заради тези анализи може да подминем добри идеи, преди дори да имат възможността да бъдат разгледани обективно и рационално. Прекаленото обмисляне е изкуството да създаваш проблеми, които доскоро не са съществували. Не позволявайте всички възможности, които дадена ситуация открива пред вас, да бъдат засенчени от рискове, които съществуват само във вашето съзнание. Не забравяйте, че вашите инстинкти са изградени върху опит и познания и се научете да им се доверявате.  

3. Лесно избухваме

Гневът не решава нищо. Той не е градивен, а деструктивен. Възможно е да защитавате страстно вярванията си и да опонирате на тези, с които не сте съгласни, без гняв. Противоположния вариант е да позволите на яростта да ви овладее и евентуално да ви унищожи. Винаги имате възможността да отговорите внимателно и спокойно на всяка ситуация, да действате въз основа на вашите приоритети и цели, а не на базата на краткотрайни емоции

4. Отлагаме, докато не постигнем съвършенство

Отлагането прави дори най-елементарните задачи по-трудни, а истински сложните се превръщат в непосилни. То може да бъде описано като емоционалния еквивалент на натрупване на дълг,  защото отлагането на задачите води до изразходване на допълнителна енергия, без да ви доближава до тяхното завършване. Ако сте се заели с трудна задача, опитайте да се справите с нея възможно най-бързо и да продължите с живота си. 

5. Чувстваме се като самозванец

Почти всеки човек изпитва съмнения относно собствената си стойност  от време на време. Може дори да убедите себе си, че не сте квалифицирани да правите това, което правите, защото сте твърде стар, прекалено млад, не достатъчно бърз или интелигенте и т.н. Разликата между хората, които постигат успех, и тези, които се провалят, идва от начина, по който те се справят с тези мисли.

Заглушете негативния си вътрешен глас с позитивни мисли. Спрете да се подценявате и да преувеличавате вашите недостатъци. Не е нужно да знаете и да можете всичко, за да бъдете успешни и да продължите напред.

6. Имаме повече негативни мисли, отколкото положителни

Не може да сте напълно обзети от негативни мисли и да очаквате положителни резултати. Понякога е трудно да осъзнаем как негативното мислене влияе на нашия живот или да разберем, че сме в спирала на самоотрицание и самосъжаление.

За да се справите с този проблем, трябва да се освободите от всички очаквания и да потърсите позитивите във всяка ситуацията. Все пак, с изключение на най-съкрушителните трагедии, всяко преживяване може да ви научи на нещо ново.

7. Мечтаем за по-лесен живот

Истината е, че не може да контролираме голяма част от нещата, които се случват в нашия живот. Това, което може да контролирате, е начина, по който реагирате на случващото се. Не си губете времето в сравнения с други хора, които мислите, че имат по-лесен и безгрижен живот.

Вместо това, съсредоточете се върху собственото си развитие, върху придобиването на нови знания и умения и реализирането на пълния ви потенциал. Нещата, които идват лесно, не са тези, които ще ви помогнат да растете като личност.

Някои истини за живота са неприятни и обезсърчителни, но ако се научим да ги приемаме, ще заживеем един по-спокоен и безпроблемен живот. .

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз