Пътят от начинаеща майка до майката, обръгнала на всичко, или иначе казано майката-боец, не е лек. Понякога е трънлив, осеян с не един и два капана, но пък изминаването му по най-приятния начин е напълно възможно. При това само в 7 стъпки.

Кои са нещата, които превръщат колебаещия се как да постъпи родител в такъв, който добре знае какво да направи, какво и как да каже, на кое да се зарадва или какво да пропусне покрай ушите си?

„Някои цели ще ви направят невероятно щастливи, а други ще ви напомнят, че майките не са перфектни и че животът сега е различен от този преди“, казва Хедър Гибс Флет, съавтор на The Rookie Mom's,

Ето кои са седемте ключови момента, които ще ви подскажат, че сте се превърнали в майка-боец.

1. Чувството на завист

Тревата на съседа, както знаем, винаги е най-зелена. По същия начин и майките са свръхкритични към своите деца. „Останалите деца на неговата възраст вече пълзят, а моето не“; „Те вече говорят, а моето – не“; „Те са способни да правят неща, а моето не може“...

Тук не става дума за просто сравнение, а за чиста майчина завист. Което обаче, според Таша Р. Хау, професор по психология в държавния университет Хумболт, няма основание за съществуване. „Има широк диапазон от нормалност. И ако продължавате да съдите детето си за това, което то все още не прави, рискувате да загубите радостта от вече постигнатите цели“, казва тя.

2. Липсващия съществен момент от растежа на детето

Първата стъпка, първата дума, първата усмивка… Това са все запомнящи се моменти, които обаче не идват по команда.

Отпуснете се! Със сигурност ще ви липсва някой от всички тях в точното според учебниците време. Но все някога ще се случат. А ако пропуснете да го видите, помислете колко много още ви предстоят и се насладете на миговете с бебето.

3. Спешното повикване на лекаря

Както знаем, майките също се притесняват. Дори да разполагате с абсолютен самоконтрол, рано или късно и това ще ви се случи: ще се наложи да търсите по спешност лекар (без значение на сериозността на причината). Или още по-зле – ще трябва да отведете детето късно вечер или през нощта до спешното отделение.

Ще дойде момент, когато ще се научите да приемате това като част от живота – просто и децата се разболяват или нараняват. Не че ще спрете да се притеснявате, но поне няма да изпадате в паника и шок. А и ще може да преценявате „на око“ кое състояние е наистина спешно и за кое може да се погрижите и у дома с чай от лайка или лепенка на ожуленото коляно.

4. Случайното нараняване на бебето

Това се случва дори по-често, отколкото си мислите. Може да го одраскате  по главичката като го обличате или да го нараните, докато му режете ноктите на ръчичките.

Това са инциденти, които стават. Но те не трябва да вменяват във вас чувство на вина.

И родителите са хора, така че няма как да сте перфектни по всяко време. Важно е в такава ситуация да утешите малкото и да се погрижите за нараненото място.

5. Новото тяло

Неизменно се стига и до този момент. След като започнете да не се вторачвате постоянно в детето, ще дойде време да обърнете критичен поглед към себе си.

Дори да сте успели да си върнете старата форма, предишните ви дрехи вероятно няма да стоят точно по същия начин, както добре помните. Не се ядосвайте, а го приемете като приятна възможност да обновите гардероба си с дрехи за новото ви тяло.

Продължава на страницата на Новите родители