Понякога е трудно да разберем дали някой ни харесва, или не – било при първа среща, запознанство с приятелите на партньора или нов колега. 

1. Негативен език на тялото

Невербалната комуникация играе голяма роля при оценката на отношенията. Ако човекът седи срещу вас и е скръстил ръце, избягва погледа ви или се държи дистанцирано, причината би могла да е, че не е особено впечатлен от вас.

2. Липса на внимание

Ако някой ви игнорира или реагира на въпросите или коментарите ви с безразличие, може да означава, че не проявява интерес към вас. Незаинтересоваността често се изразява в липса на внимание и повърхностно отношение към темата на разговора. Ако човекът не ви поставя насрещни въпроси, а само ви слуша, при това разсеяно, също може да бъде знак за нехаресване.

3. Често прекъсване

Ако отсрещният постоянно ви прекъсва и не ви позволява да се доизкажете, може да е признак, че не ви уважава и не цени мнението ви. Вероятно въпросният индивид не гори от желание да ви изслуша.

4. Изолиране

Ако непрекъснато имате чувството, че определени личности ви изолират, може би причината е, че не ви харесват. Показват го например като не ви канят на общи събирания или избягват прекия контакт с вас.

5. Клюки и злословие зад гърба

Говоренето зад гърба по принцип е недопустимо, но за съжаление се случва често. Подобни негативни коментари може да означават, че лицето се опитва да ви очерни или да ви представи в отрицателна светлина. А може би просто ви завижда.  

6. Неуслужливост

С удоволствие помагаме на хората, които харесваме. Затова, забележите ли, че не получавате подкрепа от определени хора, въпреки че очевидно се нуждаете от нея, вероятно тези индивиди не ви намират за особено симпатични и явно нямат интерес да установят добри отношения с вас.

7. Негативни коментари

Принизяващите забележки и негативните коментари по ваш адрес също може да са признак, че човекът няма положително отношение към вас. Иначе нямаше да ви критикува през цялото време (привидно безпричинно), нали?

Какво да направите, когато някой не ви харесва?

Никак не е приятно да забележиш, че някой не те харесва. Но вместо да се обезкуражавате, има някои неща, които можете да направите, за да подобрите положението:

  - Самоанализ: запитайте се честно дали причината някой да не ви харесва, не е у вас. Разглеждайте поведението си и се опитайте да си намерите евентуални грешки.

   - Комуникация: попитайте лицето директно, макар и учтиво, дали има някакъв проблем с вас. Проявете интерес към неговата гледна точка и бъдете готови на компромиси.

  - Любезност: винаги бъдете дружелюбни и учтиви. Понякога положителната нагласа може да доведе до разведряване на ситуацията.  

   - Намерете общи интереси: опитайте се да откриете общи неща и дейности, които доставят удоволствие и на двамата. Това може да помогне да се изгради връзка. Имайте търпение: понякога е нужно време, за да завоювате нечие доверие. Не се предавайте и бъдете търпеливи.

Трябва да знаете, че е невъзможно да се харесвате на всички. Не е и необходимо. Най-вече ако някой злослови за вас зад гърба ви или умишлено ви игнорира, усилията да му се харесате ще бъдат напразни. Концентрирайте се върху това да бъдете автентични и да поддържате добри отношения с хората, които ви приемат и ценят.