В съня се отделят хормони на растежа и се обновяват клетки, обмяната на веществата се регулира и имунната система укрепва, като същевременно мозъкът преработва безброй информации. По тази причина не само за възрастните, но и за малките деца е важно да си набавят всекидневно достатъчно сън. За да става това, е необходимо родителите да избягват някои грешки, които пречат на децата им да се наспиват. От редовете по-долу ще разберете кои точно са те.

1. Детето не е ангажирано достатъчно през деня

Колкото по-запълнен е денят ти, толкова по-изтощен си вечер и толкова по-бързо заспиваш. Така е и с децата. Затова през будната си фаза детето трябва да има достатъчно занимания, за да може вечерта да се чувства уморено. Най-подходящи за целта са игрите и лудуването, но и ангажирането на ума – след приказката за лека нощ детето заспива щастливо и доволно.

2. Не се долавят признаците на умора

Не всяко дете се нуждае от следобеден сън. Но когато родителите не разпознаят навреме сигналите за умора на детето си през деня и не го сложат да спи, в късния следобед то може да заспи самичко от изтощение. Тогава между следобедния и нощния сън има съвсем малко време и ритъмът на детето се нарушава, защото вечерта не е достатъчно уморено, за да заспи веднага. Ето защо е важно родителите да обръщат внимание на признаците, издаващи умора: прозевки, търкане на очичките и ушите, бърчене на челцето или втренчен неподвижен поглед.

3. Да не се спазва установено време за сън

Режимът е нужен на детето, за да си изгради навици и да развие определен ритъм на сън. Така децата постепенно свикват да си лягат вечер по едно и също време и съответно се уморяват точно тогава, когато настъпи часът за лягане.

4. Бебето да се успокоява при най-малкия звук

Грешка, която се допуска най-вече от новоизпечени родители: при най-малкия звук, който спящото бебе издаде, да тичат да го успокояват. Всъщност е важно то да се научи само да се умирява и да заспива отново без чужда помощ. Разбира се, не става въпрос да го оставите да се дере и да пищи. Но в повечето случаи е по-разумно да изчакате малко, за да видите дали детето няма да се успокои от само себе си. Ако това не стане, тогава родителите могат да се намесят.

5. Прекалено ранна смяна на бебешкото с детско креватче

Повечето родители сменят бебешкото легло с детско, когато детето е между година и половина и три години. Все пак не бива да бързате! Ако детето смени креватчето си прекалено рано, възможно е да се чувства неудобно в новото и да спи неспокойно. Започне ли детето ви да се катери по решетката и да се опитва да я прескача, значи е време да му купите по-голямо легло, за да може да слиза от него самостоятелно без опасност да се нарани.

6. Следобеден сън в прекалено светло помещение

Някои родители мислят, че следобед детето им трябва да спи в светло помещение, за да прави разлика между дневната и нощната почивка. Това обаче смущава съня на някои деца. Защото тъмнината обикновено има успокояващ ефект върху децата и освен това благоприятства образуването на мелатонин, хормона, регулиращ съня. Ето защо се препоръчва дори за следобедния сън завесите да се спускат и при необходимост да се изгасва лампата.

7. Изключват се всички шумове

За да осигурят спокоен сън на детето, родителите го предпазват от всички шумове: пералнята в съседното помещение не бива да работи, никакви разговори или включен телевизор наблизо. Но такива характерни за всекидневието шумове са важни, за да може детето да свиква със заобикалящата го среда и по време на сън. При това шумовете помагат най-вече на бебето да заспи, защото му напомнят за клокоченето и бълбукането, които е слушало в майчината утроба.

Разбира се, сънят на едно дете е строго индивидуален. Всяко има различни нужди и навици. Но ако се избягват някои типични грешки, в редица случаи сънят на детето значително ще се подобри. Така нищо вече няма да възпрепятства пълноценната възстановителна фаза.

Цветелина Велчева