Рано или късно на всеки се налага да се справя с трудни за комуникация хора – с онези, които дават непоискани съвети, критикуват, изразяват мнението си под път и над път и т.н. За да избегнете конфликта с тях, трябва да знаете няколко простички правила.

Говорете ясно и уверено

Действията на токсичните хора често са обвити в мъгла. По този начин те имат възможност да си намерят извинения за нелепите си действия. Например:

„Не ме предупреди, че не трябваше да казвам на никого.“

„Не разбрах, че трябваше да се срещнем точно в 10.00.“

Безсмислено е да се надявате, че подобни хора ще разчитат на неписаните норми на нормалното общуване. Следователно, докато комуникирате с тях, винаги говорете ясно и подчертавайте и най-малкия детайл, колкото и очевиден да ви се струва той.

Правете разлика между грижа и самоутвърждаване

Подобни хора обичат да помагат по натрапчив и досаден начин. По този начин създават илюзията, че ги е грижа, че наистина ни мислят доброто, просто не знаят как да го изразят иначе. Всъщност обаче, поведение от този род има за цел само едно нещо – самоутвърждаване на токсичната личност. Затова по-добре спрете в зародиш всички опити на тези хора да ви помагат.

Поставете ясни граници

Токсичните хора не обичат прозрачността. Затова е важно да поставите ясни граници между вас и тях. Когато става дума за ваш колега, обяснете му, че оставяте вашите професионални отношения в офиса. Затова по-добре да не ви търси извън работно време. Всъщност, установяването на лични граници е нормално за всяка здрава връзка, дори с хората, които харесвате.