В днешния свят информацията е навсякъде. Където и да отидете – в реалния свят или онлайн – винаги има нещо ново, което можете да научите. Може би горите за нови открития. Една незнайна сила ви привлича неудържимо – нека я наречем „жажда за знания“.  

Тази сила ви кара да се ровите цяла нощ из страниците на Уикипедия или да се гмурнете в хубава дебела книга. Не каква да е книга, а нещо, което грабва въображението – и няма пускане, докато не стигнете до последната страница. Каквато и да причината за тази неутолима жажда за знания, неприятната истина е, че те все по-трудно се задържат в ума ви, а причината може да е т. нар. „претоварване с информация“. 

Все повече хора имат проблеми с концентрацията и „мултитаскинга“ и искат да подобрят когнитивните си функции. Чуваме за това всеки ден и навсякъде. Ето няколко малки и лесни стъпки, които можете да предприемете днес, за да върнете паметта си обратно към живот и да енергизирате творческия си дух така, както никога по-рано.

Тренирайте мозъка

Помислете за културистите. Дали получават тези мастодонтски мускули, като седят на дивана? Не-е. Те вдигат железата, спазват хранителен режим и тренират мускулите си да издържат ада. Едва ли е много полезно да правите същото с мозъка си. Но поуката остава: когато упражнявате мозъка, той се развива и заяква.

Какво точно може да направите, за да тренирате мозъка си? 

Ако потърсите в Google, ще откриете купища специални приложения и игри, които твърдят, че тренират мозъка. Но по-ефективно от всички е да научите най-старата и чиста форма на медитация – випасана. И упражненията – да, физическите упражнения. Леката кардио тренировка сутрин разчиства паяжините от мозъка. Тя е идеална за физическото здраве на мозъка, а медитацията е истински разкош за психичното ви здраве. 

Бройте овце

Вярвате или не, сънят е най-лесният начин да подобрите състоянието на съзнанието си. Ясният и буден мозък помага да се концентрирате е да запомните повече информация. Ако редовно се наспивате достатъчно, усвоявате повече. Сънят помага за създаването на трайни спомени.

Лекувайте стреса, хранете се правилно – и ако трябва допълнете с хапче

Стресът играе монументална роля в обезценяването на частите от мозъка, които отговарят за паметта. Освен това активното преследване на стресови ситуации (или прекарването на време с нещасти хора, които само се оплакват) е лоша новина за всеки.

От години е известно, че хранителният режим, богат на Омега-3 мастни киселини (орехи, риба, ленено семе) и витамини помага за по-доброто функциониране на мозъка.

Има толкова много естествени и синтетични съставки, които могат да подобрят паметта ви, не само концентрацията, но и самата природа на вашата креативност. Не всички т. нар. „ноотропни средства“, или лекарства, които подобряват познавателните способности, са безвредни за здравето, но може да се посъветвате с вашия лекар кои медикаменти са безопасни за вас и биха повлияли добре на паметта и концентрацията ви. 

Оставете си време за дрямка

Зареждаща кратка дрямка. 45 или само 20 минути – колкото време имате възможност. Важното е да можете да подремнете, след като сте работили усилено. 

Не забравяйте, че умът е мощна машина. Той има нужда да смели цялата нова информация, която му хвълите. Вече знаем колко е важен добрият сън за мозъка. Защо да не ускорим „попиването“ на паметта, като подремваме по малко през деня?

Разходка

Ходенето не просто ви прави по-здрави. Физически и психически. То помага за изчестване на писателския блокаж и ускорява творческите процеси.