Седем терапевтични игри, които може да организирате в дома, ще ви помогнат да успокоите превъзбуденото дете и ще го разтоварят от стреса.

Ето предложенията, специално подбрани от  детски педагог и психолог. 

Игрите са най-простият начин детето да опознае света. Те му помагат да възприеме поведенчески модели и да се справя в сложни ситуации. Те са начин и да поправи и грешките си.
Играта може да помогне на хлапето да се успокои и да приеме случващото се, ако то е попаднало в стресова ситуация.

1. Игра на къща

Всяка място, в което детето може да се скрие в къщата (дори да имате само 2 стаи), му помага да възстанови личните си граници, да се успокои, когато е развълнувано или, ако е емоционално претоварено, тревожно или пък силно уморено. Особено, когато хлапето не се чувства в безопасност.

Така че осигурете на малчугана скривалище в дома, дори не едно, а няколко. Може да е къщичка от картон, палатка, ъгъл под масата или кътче в някой гардероб ….

Снимка: Shutterstock

2. Като бебе в „корема“ на мама

Децата обичат мама да ги вземе на ръце, да ги полюлее сякаш са малки бебета. Има такива, които преди да заспят, се пъхат под одеялото, и казват: “Аз съм в твоето коремче“.

„Коремът“ на мама ги спасява, когато не се чувстват напълно защитени и в безопасност. И когато жадуват за повече внимание и любов. Това често се случва след раждането на второ и трето дете в семейството.Включет

е се в играта. Разрешете на детето да се гушка с вас. Хлапетата не са готови да са самостоятелни и все още имат нужда от топлината, ласката и защитата на родителите си.

3. На пашкул

Тази игра прилича „на къщата“, само че този път тя е много тясна. Може да повиете детето в шал или в одеяло като бебе.

Може да му предложите да е „гъсеница“ в пашкул и да се събуди като пеперуда. Нека изиграе раждането на пеперудата.

Тази игра помага на детето да се справи с преумората. Тя е от особена полза, ако детето е изплашено от нещо.

Подходяща е за вечерни забавления, особено, когато подготвяте детето за постъпване в детска ясла или в градина.