Високият интелект е незаменимо оръжие за справяне с всевъзможни проблеми, но в житейските ситуации най-интелигентните хора страдат не по-малко от всички останали, а понякога повече. Защото в крайна сметка всеки, колкото и да се отличава с умствените си способности, е просто човек.

Житейските трудности, пред които са изправени най-интелигентните хора често обаче са специфични. Ако вие сте един от тези хора, липсата на разбиране, която срещате в лицето на околните, може да ви накара да се чувствате самотни. LifeHack изброява някои от тези ежедневни борби, които често се водят незабелязани. 

1. Дребните приказки ви изтощават

Може би сте забелязали, че ви е трудно да участвате във всекидневни разговори за най-обикновени неща. Темите, които ви занимават, вероятно са по-скоро в областта на науката, изкуството, философията и т.н. - които рядко намират място в подобен разговор. Това ви кара да чувствате как си губите времето, приклещени в един задушаващ и монотонен поток от социално приемливи фрази. Всичко, от което имате нужда е да намерите съмишленик, с който да обменяте идеи за важните за вас неща.

2. Мислите повече, отколкото говорите

Тъй като умът ви е настроен да търси всички възможни решения на един проблем, вероятно ви трябва повече време, за да дадете мнението си по даден проблем и да направите заключение. Още повече, ако не сте напълно сигурни, че разполагате с правилния отговор или брилянтната идея, няма да говорите изобщо. Повечето хора около вас вероятно нямат представа как работи вашия мисловен процес и смятат, че сте странна птица – затворен, незаинтересован, надменен или стеснителен човек.

3. Работата ви лесно ви отегчава

Непрестанната ви нужда от нови предизвикателства, идеи и проекти, може да превърне някога вълнуващата работа в обикновена и досадна – след като изразходите всички възможни творчески подходи. Това може да се превърне във всекидневна борба да завършвате задачите си. И като допълнение, в повечето случаи шефът ви не може да прояви съчувствие към вашите копнежи и просто иска работата да се свърши.