Всички сме се сблъсквали със завистта – уви, тя вреди не само на този, на когото се завижда, но и на завиждащия. Това гнило чувство разяжда човека отвътре и причинява редица сложни проблеми.

Каква е причината за завистта?

Основната причина за появата на завистта е ниската самооценка. Когато завистникът забележи, че другите могат да достигнат различни висоти, той има усещането, че неговите способности са далеч от идеалните. Този тип хора нямат желание да се развиват и да постигат нови цели, а това от своя страна неминуемо ги кара да изпитват разочарование от собствения си живот. Ако попаднете в подобна ситуация, по-добре спрете да анализирате живота на другите и просто се заемете със своя собствен.

Как можете да разберете дали някой ви завижда?

Веднага щом споделите успехите си с някого, обърнете внимание на първосиналната му реакция – първите движения и погледи могат да бъдат най-издайнически, защото е невъзможно да бъдат контролирани.

  • Охладнява или се опитва да смени темата, когато му споделяте радостните си преживявания.
  • Казва, че успехът ви е следствие на обстоятелствата, а не на собствените ви усилия.
  • Опитва се да ви разубеди, когато сте на път да предприемете действия, които биха могли да бъдат полезни за вас. Например да следвате в чужбина или да си потърсите нова, по-добра и по-добре платена работа.
  • Интересува се от всеки детайл от отрицателните аспекти на живота ви и пренебрегва приятните и положителните.
  • След общуване с подобен човек изпитвате чувство на вина, че всичко във вашия живот е наред.
  • Твърди, че не е завистлив човек. В този случай можете да сте сигурни, че е тъкмо обратното.

Обичайте живота, радвайте се на успехите на другите, научете се да се наслаждавате на всеки миг и се пазете от завистници.

Източник: cluber.com.ua