Мечтаете да отгледате малък Айнщайн? Тогава пратете детето си на уроци по инструмент. Ето защо.

Като много родители вероятно и вие възнамерявате да пратите детето си на уроци по инструмент – и с право. Защото дори и да не стане следващият Вивалди, по този начин то ще се развие в редица други области.  

Американски изследователи, провели експеримент с деца в училищна възраст, установили, че онези от тях, които изучавали музикален инструмент, вземали изпитите си по-успешно, особено по предметите математика, природознание и родна реч. Фактически децата, изучавали инструмент, се представяли на изпитите дори по-добре от тези, които вземали само уроци по пеене. Особено добри били онези, които свирели в училищния оркестър. Те имали около една година духовна преднина пред немузикалните деца. Децата, които свирели на инструмент, полагали по-късно матура с 4-6% по-висок успех от съучениците си. Най-фрапиращите различия се наблюдавали по математика и природни науки.

Може би тези проценти не са ви убедили, понеже още си спомняте за уроците по пиано, на които са ви пращали насила като малки, и не искате да причините същото на детето си? Тогава навярно следните факти ще успеят да ви убедят:

   -  На децата, които свирят на инструмент, чуждите езици се удават по-добре. Изследване установило, че музикалността тренира същите мозъчни участъци, използвани и при ученето на езици.

  -  Според едно британско проучване музикалните деца имат по-добра концентрация: децата, които свирели на инструмент, били по-бързи в решаването на проблеми и приемането на компромиси, поради което се концентрирали по-успешно.

    - Музиката обединява, особено ако детето свири в оркестър. Там не само ще намери много съмишленици, но ще се научи и да работи и да се съобразява с други хора.

    - Музикалните деца учат по-бързо и имат по-добро пространствено мислене. Това установило проучване от 2011 г., проведено сред възрастни музиканти.

  - Който свири на инструмент, чуват по-добре. Всъщност това не е учудващо, защото хора, занимаващи се интензивно с тонове, тренират слуха си.

- Най-вече в основното училище е много важно да насърчавате детето си да изучава инструмент. Наред с гореизброените причини музикалните инструменти имат и това предимство, че детето се научава да чете ноти – освен това музицирането доставя изключително удоволствие.

- Разбира се, не бива да го принуждавате. Ако детето не иска да изучава инструмент, има и други начини да подпомогнете развитието му – например чрез книги. За езиковото му развитие всекидневното четене е много важно.

В интерес на истината полза от свиренето имат не само децата, но и вие. Изследванията показват, че изучаването на инструмент поддържа мозъка свеж дори в напреднала възраст. Във всеки случаи е далеч по-лесно инструментът да се усвои още на млади години.