„Защо?“

Това е един от най-любимите въпроси на децата по цял свят. Въпрос, от който родители и учители понякога изпитват истински ужас. Защо? Защото често не знаем неговия отговор. Въпреки това правим каквото можем, защото знаем, че любопитството е ключов фактор в обучението. А знаете ли, че ползите от него не са само на интелектуално ниво? И за децата, и за възрастните любопитството има психологически, емоционални, социални и дори здравни ползи. Ето шест от тях, пише Goodnet.org:

1. Любопитството ни помага да оцелеем

Копнежът ни да изследваме света, да търсим новото около нас, държи съзнанието ни будно, помага ни да трупаме нови знания за постоянно променящия се свят. Може би поради тази причина мозъкът ни е еволюирал така, че да отделя допамин и други химикали, които ни карат да се чувстваме добре, когато се сблъскваме с нови неща.

2. Любопитните хора са по-щастливи

Различни изследвания показват, че любопитството се свързва с по-високи нива на положителни емоции, по-ниски нива на безпокойство и като цяло – с по-голямо удовлетворение от живота и дори по-добро психологическо благосъстояние. Разбира се, може би като цяло вече щастливите хора са по-любопитни. Но имайки предвид, че новостите ни карат да се чувстваме по-добре (виж точка 1), може би наистина любопитството е един от пътищата към щастието.

3. Любопитството води до по-големи успехи

Проучвания показват, че любопитството прави времето, прекарано в училище, по-приятно. Също така води до по-високи академични успехи и по-добра производителност на работното място. Логично е – колкото по-любопитни сме, толкова по-голям интерес имаме към това, което вършим. По-въвлечени сме в работата си, влагаме повече усилия и съответно се справяме по-добре.

4. Любопитството влияе на емпатията ни

Когато проявяваме любопитство към другите и говорим с хора, които се намират извън стандартните ни социални кръгове, започваме да разбираме по-лесно животи, преживявания и гледни точки, различни от нашите собствени. Следващият път, когато имате възможност да побъбрите с непознат (особено с някой, който се различава коренно от вас), опитайте се да общувате с него на лично ниво (със съответната доза уважение разбира се). Покажете му, че проявявате интерес към онова, което има да ви каже.

5. Любопитството затвърждава връзките

В едно изследване група непознати са подканени да си задават и да отговарят на лични въпроси. Процес, който учените наричат „реципрочно саморазкриване“. Те откриват, че хората, които демонстрират истинско любопитство в замяна, са оценени като по-мили и по-атрактивни. Същевременно, социалното безпокойство или различните нива на положителни или негативни емоции не са повлияли на чувството за привлекателност или близост у отсрещния човек. Това показва, че любопитството към някого представлява отличен начин за сближаване.

6. Любопитството подобрява здравеопазването

Изследвания показват, че когато докторите проявяват истинско любопитство към гледната точка на своите пациенти, и двете страни се чувстват по-удовлетворени и взимат по-добри решения. В края на краищата това води и до по-ефективно лечение.

Източник: Мениджър Мюз