На 3 години малкото човече у дома вече се е превърнало в дете, което мисли и действа съзнателно. И родителите си отдъхват шумно. То спи по цяла нощ, семейството може да вечеря (почти) на спокойствие и (почти) навреме, дори пазаруването в магазина не е чак такава драма. Но има няколко фини момента, които трябва да избягвате да правите в този период. Всъщност трябва да се откажете от 6 неща, в момента, в който детето навърши 3 годинки, ако искате то да расте и да развива своята самостоятелност.

Снимка: Shutterstock

Продължава да спи в семейната спалня

На 3 години детето все още може да се събужда по няколко пъти през нощта. И да заспива трудно. Сега е моментът да вземете нещата в свои ръце. Разбира се, няма „рецепта“, която да е валидна за всички деца, но около тригодишна възраст има различни успешни начини, които ще ви помогнат да се справите с този проблем. Може да си изградите ритуал по приспиване – с четене на книжка, а ако е необходимо да се откажете от следобедния сън на детето – ако виждате, че той пречи на нощния. Онова, което трябва категорично да спрете да правите е да го приспивате на семейната спалня. На 3 години мястото на детето е вече в неговото креватче, а най-добре и в неговата стая, не в леглото на мама и татко.

Държите се с него сякаш е още бебе

Така сте свикнали и ви е по-лесно. А и то си е все още вашето малко бебче. Да, обаче това изобщо не е полезно за развитието на детето. Много по-градивно е да му давате да прави дейности и задачи, подходящи за възрастта му, които биха развили неговата независимост, чувство за отговорност и в същото време да го накарат да се чувства част от семейството. То вече е в състояние да си подрежда стаята и леглото, може да помага и за някои неща в кухнята, да си мие лицето и зъбите само и т.н. С две думи – далеч вече не е онова беззащитно бебче, за да продължите да се държите по такъв начин с него.

Решавате вместо него

Трябва да имате доверие на детето и да му дадете нужната свобода да прави някои от дейностите само. Когато се месите постоянно и вземате решения вместо него, не му правите услуга. Така то ще расте неуверено и в даден момент няма да е подготвено за живота. Оставете го само да реши какво да облече (като предварително приберете дрехите, които не са за този сезон, за да не стават гафове) и само да избере какво да обядва (като му предложите няколко варианта, но изборът да е негов). Когато детето прави тези първи самостоятелни крачки, то всъщност се учи да поема отговорност. А ако вие бързате да направите всичко вместо него, го лишавате от този ценен урок.

Говорите за него, сякаш то не е до вас

Има родители, които си позволяват да се оплакват от детето пред познати или докато говорят по телефона с роднини, без да се интересуват дали то ги чува. На 3 годинки детето вече е мислещо същество и разбира всяка ваша дума. Така че избягвайте да разказвате на приятелите си как сутринта то пак се е напишкало в леглото, как не може да се справи с елементарно обличане или колко срамежливо се държи на детската площадка. Така не му помагате, а му внушавате, че не може да се справи.

Оправдавате и толерирате капризите му

Ако все още не сте го направили, сега е моментът да обявите война на капризите. И това е война, която не се води с крясъци и заплахи, а със спокойствие, интелигентност и допълнителна доза търпение. Необходимо е да положите съзнателни усилия и да накарате детето да разбере, че няма да получи това, което иска, колкото и да се тръшка, крещи или мята предмети. Спокойствието е най-добрата стратегия.

Всъщност децата осъзнават ефекта от тези сцени още преди да навършат 3 години и започват умело да манипулират родителите си. Ако продължавате да отстъпвате, те ще станат още по-ловки в манипулациите. Така че кажете: „Стоп!“

Снимка: Shutterstock

Подкупвате го с вещи

На 3 години родителите смятат, че трябва да купуват безразборно подаръци на своето дете. Вместо да го отрупвате с вещи, изберете нещо по-алтернативно, което би било далеч по-полезно за неговото развитие – заведете го на детски концерт с класическа музика, посетете интересен музей или зоопарка. Това ще остави далеч по-силно впечатление в съзнанието му, вместо поредната безполезна играчка. Между другото специалистите са изчислили, че средно едно 3-годишно дете разполага с почти 200 играчки, но играе с едва 12 от тях.

По материали от Pianeta mamma / Новите родители