Всяко семейство има свой код – как да успокои тревожното дете, как да го окуражи, как да насърчи доброто поведение или да го отклони от лош навик. А това, което е важно, е двамата родители да са последователни и заедно да вървят в една посока.
Основните послания, които отправяте към детето, според психолозите, трябва да са насочени към това да му покажете, че го обичате. Не пестете изреченията.
Във времето на нашите баби остана съветът, че детето се целува само докато спи, за да не се разглези.

1. Много те обичам

Съвременната наука твърди, че дори да го повтаряте на всеки половин час, това ще донесе само полза.
Когато детето се чувства обичано и подкрепяно, ще върви по-уверено напред. А за него е важно да усеща зад гърба си винаги опората и подкрепата на родителите си.

2. Вярвам ти

Вероятно това е нещо, в което всяко дете се съмнява. Затова е добре да чува тази фраза.
Изграждането на взаимно доверие трябва да стане в най-ранна възраст, много преди да са се явили пробойните характерни за пубертета.
Няма нищо страшно да кажете на 5-годишното си дете, че му вярвате, когато ви разказва дори за несъществуващи приятели или страхове. И да усещате, че фантазията му рисува сценарий, слушайте и открийте зрънцето истина, за която си струва да му вярвате. Защото и от най-невероятната история на хлапето, има какво има научите за неговия свят.

3. Пробвай отново

Някои деца бързо се предават. Особено по-малките. Очакват всичко, което правят възрастните и на тях да им се получи с едно щракване на пръстите. Затова е важно да повтаряте, че трябва да са упорити и да пробват пак и пак.
И в момент на провал за детето е важно да чуе, че ще сте до него, когато пробва отново. Нужно му е насърчение и подкрепа в сложни за него ситуации. Особено, ако ченгелчето, което се опитва да напише, изпада от реда и е отчайващо криво.

Продължава на страниците на Новите родители.