Да си поделиш отговорностите с половинката по отглеждането на децата и всеки да си поеме своя дял, звучи справедливо и повече от добра идея. Какво трудно може да има в това, всеки да носи своите 50% от задълженията към децата? Е, да, но на думи нещата са по-лесни и постижими. Не всичко е толкова просто, колкото звучи. Опитате ли веднъж тази стратегия, сами ще се сблъскате с ужасно много проблеми и препятствия. Ето защо:

1. Споровете и разправиите зачестяват.

Ако и двамата родител са затрупани с работа, това допълнително утежнява положението. Независимо колко се радвате, че имате бебе, конфликтите са неизменна част от целия процес на родителството. Изтощението изнервя майката и таткото, а постоянното дебнене кой какво и колко върши допълнително нагнетява обстановката. Важно е да умеете да бъдете гъвкави и да се опитвате да разбирате другия, да избягвате разправиите, а да говорите спокойно – особено когато има бебе у дома.

2. Говорете по същество.

След като сте решили да си поделите родителството 50/50, а не 70/20 например, се налага постоянно да говорите с партньора си. Това може да е сериозен проблем, защото някои ситуации не подлежат на „поделяне“ поравно. От друга страна, постоянната комуникация може значително да ви изнерви. Да не говорим, че може да бъде опасна, когато шофирате например. Ако не можете да се разберете, по-добре променете стратегията.

3. Може да се окаже трудно да промените нагласата си.

Може да се окаже истинско предизвикателство да промените представите и възгледите си и да приемете нова гледна точка. Поделеното родителство води до негласно състезание, което прераства до борба кой е по-добър – мама или тате. Случва се някой родител да изостави страничната работа като домакинство или друго, за да обърне повече внимание на детето и да го накара да се чувства истински щастливо. Да, но така оставя цялата друга работа на партньора си и това съвсем естествено ще породи конфликт. Опитайте се да се поставяте и на мястото на другия.

4. Трудно е да се постигне баланс.

Трудно е да се придържате точно към 50-те процента от задълженията си, за които сте се договорили. Как се измерва изобщо това? Понякога това може да се превърне в гняв, който да се изсипе незаслужено върху другия – почивал си е 10 минути повече, измил е 3 чинии по-малко, забавил се е от работа и се е прибрал по-късно… Подобни разговори могат само да изострят отношенията ви. Ако не можете да бъдете гъвкави в уговорките си, по-добре измислете друг начин да се справяте с децата.

5. Удовлетворението от връзката намалява.

Може да ви се струва, че споделеното родителство 50/50 работи от само себе си и по подразбиране – някак си е толкова логично. Всъщност изобщо не е така. Това изисква постоянна комуникация, постоянни компромиси, постоянно „дебнене“ на другия, което как мислите, че ще се отрази на връзката ви? Накрая всички страни ще бъдат разочаровани и неудовлетворени. Дори да ви се струва, че проблемът е изцяло в партньора ви, идеални хора няма – докато не започнете да откривате и собствените си грешки, няма да се получи хармония.

Съветваме ви да приемете грижата за детето като благословия и да се съсредоточите в моментите, които ви правят щастливи. Детето ще порасне (толкова бързо!) и ще стане самостоятелно. Някой от следващите пъти думите: „Мамо, ела да ми измиеш зъбите!“, „Ела да ме завиеш!“, „Ела да ми прочетеш приказка!“ ще бъдат последни.

Цветелина Велчева