Преди около десетина години бях на косъм от това, да се откажа от бизнеса, на който бях посветил целия си живот.

Причината за това беше назначаването на нов оперативен директор, който трябваше да издигне нашата компания 1-800-GOT-JUNK? до следващото ниво. Вместо това, той доведе фирмата до ръба на банкрута, а аз поех вината за провала.

Голяма част от служителите на компанията и франчайз партньорите открито поставяха под въпрос способността ми да управлявам компанията. Честно казано, по това време споделях тяхното мнение и сериозно обмислях възможността да се оттегля.

Има моменти, в които всеки човек се пита дали е направил правилния избор на кариера и дали има нужната мотивация и желание, за да продължи напред. Именно хората, които се изправят на крака след подобно сриване, продължават напред по-силни от всякога.

Това са 6 начина, които ще ви помогнат да си върнете мотивацията и страстта за работа, дори в най-безнадеждната ситуацията. 

1. Променете средата, за да разсеете напрежението

Първоо: изчистете съзнанието си от негативни мисли. Ако постоянно обвинявате себе си за проблема, никога няма да достигнете до продуктивни решения. В такива моменти, най-доброто нещо, което може да направите, е да излезете на чист въздух и да избягате колкото се може по-далеч от работното място. Направете всичко нужно, за да си върнете контрола върху вашето емоционално състояние и да започнете да мислите трезво.

Когато стартирахме втората си фирма „WOW 1 DAY PAINTING”, цялостният облик на компанията имаше нужда от преобразяване. Аз бях толкова обсебен от идеята за промяна на фирмената визия, че напълно блокирах собствената си креативност.

Стигнах до решение едва, когато се отдалечих от бизнеса. Просветлението ме осени, докато разлгеждах различните типове сладолед в една джелатерия в Италия. Смяната на средата ми позволи да изчистя главата си от събралото се напрежение и притеснения и да погледна към бъдещето.

2. Върнете се към началото. Припомнете си защо сте започнали бизнеса

В началото на всеки бизнес стои определена цел. Когато чиповете са на масата, отделете малко време, за да си припомните защо започнахте този проект.

Преди пет години,  една от нашите компании беше попаднала в задънена улица , което ме подтикна да преразгледам нашите приоритети и да начертая кристално ясна визия за начина, по който нашия бизнес ще изглежда през следващите пет години. Оттогава до днес тази картина играе ролята на нашата пътеводна светлина към мястото, което искаме да достигнем. Когато се отклоним от пътя, винаги може да си припомним по-голямата картина, която ни връща обратно в правилната посока.