Животът рядко протича по план и невинаги децата се раждат, когато ги очакваме. Понякога появата им на света е изпитание за родителите, жадувано желание и някои вярват в провидението, когато след дълго очакване се роди дете. Майки и бащи решават да вложат своята безмерна радост от появата му и в неговото име.

Даруван от Бога и Божи дар – имаме прекрасно българско име, което олицетворява безценния подарък от небесата: Божидар/а.

За няколко аналогични имена с древен произход разказва deti.mail.ru. Да видим кои са те:

Богдан

Мъжкото славянско име Богдан е еднакво с древногръцкото Θεόδοτος или руското Федот – „Отдаден на Бога“. Богдан е често срещано име и у нас, използвано и за момчета, и за момичета – Богдана.

Ждан

Ждан е също старинно славянско име, с което някога са наричали дългочакани деца или бебета, появили се след трудности.

Матей и Матвей

Името Матвей има древноеврейски произход, което в превод от иврит - Matitiāhū означава „Дар от Яхве“ (Яхве е едно от божиите имена в юдаизма).

В християнския свят името се асоциира със Св. апостол Матей, написал едно от четирите евангелия. Апостол Матей е почитан и като небесен покровител на хората, свързани професионално с финансова дейност. Православната църква почита светеца на 16 ноември.

Името е популярно в България, където се среща и женския му вариант - Матея, а негови производни имена откриваме в различни части на света, тъй като има интернационално значение. В Англия, Австралия, Съединените щати и Канада то звучи като Матю, във Франция – Матийо, в Германия – Матеус, в Италия – Матео, в Полша – Матеуш.

Феодор

Феодор произлиза от древногръцкото Θεόδωρος, което се превежда като „даруван от Бога“ и се радва на огромна популярност в Русия: поетът Фьодор Тютчев, писателят Фьодор Достоевски, оперният певец Фьодор Шаляпин, режисьорът Фьодор Бондарчук…

Доротея

Доротея и Дороти произлизат от Дорофея, което пък има общ корен с името Федор, и е много популярно по цял свят. Носи го българската актриса Доротея Тончева, и италианската звезда на киното Дороти Меркури.

Бажена

Бажена е древнославянско име, свързано с глагола „бажать“ – „силно желана, жадувана“. 

Новите родители