Понякога детайлите са изключително важни. Когато става въпрос за исторически личности, те не само бележат трансформацията от обикновен човек към личност, осъдена от каприза да остане в историята, а често прикриват обстоятелства от миналото с оглед на новото положение на носителя им.

Например прякорът, изглежда, е бил задължителен, нещо като паспорт за историческа слава, и много от великите личности са останали известни на поколенията именно с „новото” си име. С други думи, нещата не са такива, каквито са, и едно повдигане на булото от детайлите в историята на великите обещава да бъде интересно.

Нека започнем с имената.

Някои от тях били специално мислени, за да подчертаят величието на дадена историческа фигура. Известният сега по-скоро като съпруг на красавицата Нефертити фараон Ехнатон е всъщност сред най-великите реформатори на древния свят, който се смята от много историци и египтолози за „изобретател” на монотеистичната религия. Ако трябва обаче да бъдем прецизни, рожденото му име е Аменхотеп IV, а названието „Ехнатон” е въведено в чест на почитания от него бог на слънчевия диск Атон.

А какво да кажем за Калигула? Римският император (37–41 г. сл.Хр.) е носил помпозното име Гай Юлий Цезар Германик. Прякорът на жестокия тиранин дошъл от детските му години, когато все още невинното дете често придружавало баща си в „работата” му – завоюването на Германия. Там то джапало из германските блата с големи войнишки ботуши, които римляните наричали caligulae. Друг римски владетел с нелепо звучащото име Каракала всъщност се е казвал Антонин. Прякорът му дошъл от особен войнишки плащ, носен от галските и германските войници.