Японките са смятани за едни от най-красивите и елегантни жени в света. На 30 те изглеждат като на 18, на 40 като на 25, а дълголетието им е пословично. Ето какви са техните тайни.

Богата и балансирана диета

Популярен и напълно неверен мит е, че японците ядат само суши – тяхната диета се състои от най-разнообразни храни – риба, морски водорасли, зеленчуци, соя, ориз, плодове и зелен чай. Японската диета е гъвкава и балансирана и в нея почти липсват висококалорични и бързи храни. 

Изключително важно е храните да са свежи и сезонни. Сезонната риба е също за предпочитане. През зимата японците основно консумират месо, риба и топли супи и напитки, докато през лятото наблягат на студените супи, морската храна, студените рамени и салатите.

Методи на готвене

Японците традиционно приготвят храната си чрез задушаване, печене, готвене на пара или пържене с минимално количество мазнина. Зеленчуците са нарязани така, че да изглеждат добре и да се готвят по-бързо. Предимството на подобни методи е, че храните запазват много от хранителните си качества. 

Зеленчуковият бульон е популярна основа за много ястия. Японките са много внимателни с подправките, стараейки се да правят храната така, че да не натоварва стомаха, черния дроб и бъбреците. Същината на японската кухня е да акцентира върху естествената красота, цвят и аромат на храните. 

Културата на хранене

Храненето също е ритуал в Япония. Японците се хранят бавно, на малки хапки, а порциите и чиниите са малки. Те се стремят да запазят естествения вкус и вид на храната. Различните ястия на една и съща чиния са проява на лош вкус, тъй като всяка храна трябва да има свое място. Чинията никога не е пълна до ръба. Трябва да се съгласите, че по този начин е трудно да преядеш. 

Ориз вместо хляб

Оризът е съществена част от всяко ястие и по-специално сварен без сол или масло. Липсата на тестени храни спомага за поддържане на слаба фигура.

Закуската е основното хранене за деня

Закуската е най-същественото хранене през деня в Япония. Това е основното хранене, което включва няколко ястия – обикновено риба, ориз, омлети, супа мисо, соево ястие със зеленчуци, водорасли и чай.

Почти няма сладки неща за десерт 

Десерт се сервира в редки случаи и обикновено в малки количества. Няма торти и маслени кремове. Има сладолед, направен от ориз (мочи). Японските десерти обикновено са нискомаслени, с не много захар и вероятно не особено атрактивни за западния вкус. Същевременно те не оставят нищо излишно по вас.

Източник: Bright Side