Ние, от Obekti.bg, решихме да подберем тези 50 невероятни и наистина любопитни факта за Страната на изгряващото слънце.

Знаете ли, че…

- На Свети Валентин в Япония обикновено жените са онези, които подаряват подаръци. Тази традиция позволява на момичетата да изразяват чувствата си. По този начин не им се налага да чакат мъжа да направи първата крачка. Кавалерите връщат жеста на 14 март – един месец по-късно.

- В Страната на изгряващото слънце обикновено хората правят снежни човеци само от две снежни топки.

- В Япония месото и рибата са наистина евтини. Плодовете обаче са доста скъпи. Една ябълка струва около 2 долара, докато няколко банана – 5 долара. Може би най-скъпият плод е дизайнерската квадратна диня – намира се за около 200 долара.

- На Бъдни вечер японците имат навика да хапват в KFC. Местното население е съставено предимно от будисти и шинтоисти. То не празнува Коледа по религиозни причини, а чисто и просто – за забавление. KFC пък привлича клиентите с множество промоции, като пилешките крилца се превръщат в традиционно ястие по Коледа.

- Можете да си купите порно навсякъде. Всеки магазин разполага с отделен рафт само за това. В малките книжарници порнографските книги са близо 1/3 от асортимента. В по-големите често е отделен един или два етажа за еротичните издания. Същевременно, порното е цензурирано – гениталии не се показват.

- Хората в Япония ядат делфини. Те приготвят специални супи от тях. Месото им е вкусно и няма нищо общо с това на рибата. Много световни организации са се обявили против тази практика.

- В метрото в Япония има мотриси, предназначени специално за жени. Те се използват най-вече в час пик. По този начин дамите се чувстват по-сигурни.

- Хелоу Кити всъщност е английско момиче. Поне така твърди нейната създателка. Когато е била създадена през 70-те години на миналия век, японците са проявявали силен интерес към британската култура.

- Служителите в Япония никога не си тръгват от работа навреме. В тази страна работещите изчакват първо да си тръгне шефът им и чак тогава да се приберат вкъщи. И тъй като японците са известни със своя работохолизъм, шефовете често остават 3-4 часа след работно време. А понякога шефът може да покани служителите си да пийнат след работа и те не могат да му откажат. Тръгването навреме (дори да имате основателна причина за това) показва нелоялност към фирмата и не се приема добре.

- Учебната година в Япония започва на 1 април. Учебният процес е разделен на три срока.