50 кухненски съвета за по-здравословно готвене
Тези 50 съвета, подбрани от BrightSide, ще ви помогнат да приготвите възможно най-здравословната храна.
Слагайте престилката, започваме.
Използвайте пулверизатор за олиото и зехтина
За да сложи точно толкова количество олио или зехтин, колкото искате, използвайте пулверизатор. С негова помощ ще напръскате равномерно мазнината по тигана.
Пържете с бульон, а не с олио
Искате да направите ястията още по-здравословни? Използвайте бульон вместо олио. Две супени лъжици от който и да е вид са напълно достатъчни. Да, в бульоните има известно количество мазнини, но те са доста по-здравословни от тези в олиото.
Добавете сусамови зърна към диетата си
Сусамът е бога на калций. Украсете салатата си с него, за да я направите хем по-красива, хем по-здравословна.
Не пържете
Забравете за пържената храна, ако искате да водите здравословен живот.
Забравете за купешките сосове
Те са пълни с консерванти, които не са полезни за вашето здраве. Можете спокойно да си приготвите домашен сос от кисело мляко да речем.
Правете сами каймата си
Каймата, която купувате в магазините, е направена от изключително тлъсто месо. Пък и не е прясна. Ето защо по-добре да прекарате малко повече време в кухнята и сами да смелите месото, отколкото да рискувате с готовата кайма.
Не използвайте пшеничен хляб за котлети
Котлетите обикновено съдържат известно количество пшеничен хляб, който прави каймата по-консистентна. Можете да използвате обаче и по-нискокалорични алтернативи, като например белтък.
Поръсвайте храната не само с брашно и галета
Сусамените ядки, леблебията, смляната леща и т.н. са отличен заместител на галетата и брашното, когато става дума а поръсване на продуктите.
Яжте по-малко сол
Опитайте се да намалите приема на сол. Тя има негативен ефект върху здравето, задържа водата в тялото ви и т.н.
Добавяйте сол след самото готвене
Хранителните експерти твърдят, че солта, която не е термично обработена, е по-здравословна. Затова гответе без нея, а солете ястията най-накрая.