Преди да имате бебе, важно е и двамата да направите серия от прегледи, за да се уверите, че нямате здравословни проблеми. Защо? Това е необходимо за здравето на бебето, както и за нормалното протичане на бременността.

Така че отговорността ви като бъдещи родители на практика започва далеч преди да сте станали такива. Реално грижите за бъдещото бебе стартират много преди зачеването и раждането му.

Ето кои 5 прегледа задължително трябва да планирате, ако сте решили да ставате мама и татко.

1. Общ преглед

Това може да бъде направено както от личния ви лекар, така и от гинеколог. Той трябва да провери здравния ви статус, теглото ви в момента, да поговорите за храненето си, двигателната активност, както и лекарствата, които приемате. Медицинската история е не по-важна от менструалния цикъл на жената. Също така е добре да се разгледат и противозачатъчните методи, използвани от двойката до този момент, евентуални предишни бременности, завършили с неуспех или аборт по желание, както и навиците на живот.

2. Ваксинации

Това е статус, с който личния ви лекар разполага, така че лесно може да проверите ваксинациите си. А се прави, за да може да избегнете евентуални заболявания, които биха могли да бъдат опасни за бременността или бебето. Уверете се, че сте ваксинирани срещу тетанус, дифтерия и коклюш, хепатит В, MMR (морбили, паротит и рубеола) и варицела. Можете да си направите ваксина срещу грип преди или по време на бременност, но само след преценката на лекар.

3. Инфекции, предавани по полов път

Дори и да сте 100% сигурни, че сте в моногамна връзка и че партньорът ви никога няма да ви изневери, все пак направете този тест. Обичайно лекарите проверяват за хламидия, гонорея, ХИВ, хепатит и сифилис по време на първото пренатално посещение. И това е наистина важно.

4. Генетични тестове

Те не са задължителни, но са препоръчителни за всички бъдещи родители. Обсъдете с вашия гинеколог кои заболявания да изследвате.

5. Стоматологичен преглед

Да, зъбите ви трябва да са част от вашия план преди бременността. Гингивит по време на бременност увеличава чувствителността към бактерии, които причиняват заболяване на венците, а изследванията показват, че заболяването на венците увеличава риска от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. Затова не подценявайте този преглед, а добавете и посещение при вашия зъболекар.

Новите родители