Не сте яли бързи закуски и сладкиши дълго време, правите упражнения редовно, опитвате се да отслабнете… но килограмите не си отиват. Всъщност повечето хора не осъзнават, че обичайните им сутрешни ритуали им пречат да постигнат мечтаната фигура.

Ето някои от тях.

1. Спите твърде много

Ако спите твърде малко, организмът ви е по-склонен да произвежда стресовия хормон кортизол, който увеличава апетита. Въпреки това прекомерният сън може да се окаже също толкова непрепоръчителен. Според скорошно изследване, публикувано в научното списание PLOS One, повече от 10 часа на нощ може да доведе по покачване на индекса на телесна маса.

2. Приготвяте се на тъмно

Вдигнете щорите или завесите веднага след като се събудите. Изследване е устнавило, че сините светлинни вълни от ранното сутрешно слънце ускоряват метаболизма и помагат на тялото да се събуди. Дори 20 – 30 минути слънчева светлина сутрин са достатъчни, за да се отразят на индекса на телесна маса.

3. Не си оправяте леглото

Може да звучи странно, но е истина. Изследване на американската Sleep Foundation открива, че хората, които си оправят леглата сутрин докладват по-добър сън като цяло. А здравословният сън е оптималният път към здравословното тегло.

4. Не се възползвате от кантара

Учени от Университета Корнел доказват, че всекидневното теглене е успешна техника за контролиране на теглото. Най-доброто време да стъпите на кантара е рано сутрин, преди да ядете или да пиете нещо. Тъй като човек сваля тегло през нощта, е най-лесно да получите точно число.

5. Ядете твърде малко на закуска

Учени от Университета на Тел Авив твърдят, че трябва да се поглезите с вкусно ястие сутрин. Балансираната закуска съдържа 600 калории чист протеин, въглехидрати и вкусен десерт, който ще ви улесни да следвате всекидневния си диетичен план.

Източник: Bright Side