Колкото и да се стараем като родителите, в някакъв момент интересните ни и полезни идеи, с които да стимулираме развитието на децата, просто се изчерпват. А всъщност тези моменти не бива да се подценяват.

Италиански експерти предлагат 5 лесни, интересни, забавни и най-важното – изключително полезни за развиване на креативността на най-малките, упражнения.

Те не само ще провокират фантазията им, дори в посоки, за каквито не сте и предполагали. Но ще ги предпазят от негативните последици на някои на пръв поглед незначителни ежедневни събития.

1. Игра със сетивата

Докато сетивата за зрение и допир са най-тренирани, останалите три - вкус, обоняние и слух, са буквално застрашени и силно засенчени. А всъщност може да ги стимулирате по много лесен начин, дори и да не разполагате с много свободно време.

Идеята е да им дадете възможност да изпитат нови сетивни усещания, което при най-малките е не само игра, а и урок за опознаване на света.

Заедно може да се вслушвате в необикновените звуци, които обичайно подминавате – например потракването на трамвая, докато преминава по релсите, или общуването на птиците в парка чрез песни и подсвирквания. Така децата ще се научат да използват по-пълноценно слуха си.

В кухнята пък може да експериментирате с вкусове и мирис. Ако например имате различни саксийни растения, може да откриете мирис, който да им съответства. Или пък да играете на забавна игра, в която предварително сте скрили различни подправки в чашки, а детето трябва да ги оприличи на съответното ястие. Не пропускайте по време на тези игри да назовавате всички с точните им имена, защото това обогатява знанията на малчугана.

И на финала отворете широко гардероба и започнете да изучавате различните материи чрез пипане. Нека детето ги определи какви са като усещане. Играта може да се играе и със завързани очи – тогава е по-весело.

2. Заедно измислете приказка

Четенето на книжки преди заспиване е любим момент за децата, а е и много полезно, тъй като сближава малките и родителите по вълшебен начин. Може обаче да надградите този момент като провокирате фантазията на децата, карайки ги сами да измислят история, която да ви разкажат.

За да им е по-лесно, в началото може да ги насочите каква да бъде – с принцеси или феи, в дворец или в гора, с животни или хора. После заедно може да помислите как изглеждат тези герои, какво биха казали, къде отиват… Постепенно оставете децата да „рисуват“ с думи приказката, без да ги прекъсвате твърде често.

Това ги учи не само да измислят нови светове, но и да обмислят внимателно добрите и лошите дела на своите герои, разбирайки кое е правилно и кое – грешно. Освен това, от чисто практична гледна точка, измислянето на история е далеч по-трудоемко от изслушването на приказка, така че след финала децата бързо ще заспят.

Продължава на страницата на Новите родители