Планирате да махнете памперсите и да учите детето да ползва гърне. Гответе се за неизбежното – ще бъде мръсно. Временно, но ще се случи. И реалността ще е съвсем различна от милите представи, които имате.

Ето някои сурови истини, които сайтът Fatherly е подбрал.

Родителите решават сами кога да започнат

Вие не сте напълно убедени, че дето може да бъде научено на този етап, но в детската градина ще настояват то вече да се е „сприятелило“ с гърнето. (Някъде дори това е условие то да бъде прието в ясла или градина) 
Ако обаче хлапето още не е готово за тази „дружба“, нищо няма да се поучи. В интерес и на двете страни е да се изчака точният момент. 
Ако се опитвате да вървете срещу природата и да го пришпорвате, това няма да е от полза за хлапето. То може да започне да се страхува от гърнето или демонстративно да отказва да го ползва.

В процеса на съзряване на централната нервна система и на мозъка, нуждата да се пишка и да се ака на гърне, а не в гащите, трябва да се яви естествено.
 Има сигнали, които подсказват, че хлапето е готово за този нов етап от живота си е и добре ние да ги разпознаем и да се възползваме.

- Например. Ако детето ака в памперса, но винаги на едно място – кляка и се крие зад дивана или в някой ъгъл.

- Или пък хлапето настойчиво се интересува какво правят мама и татко, когато са в тоалетната.

- Вероятността детето да поиска само да седне на гърне или на тоалетна, дори да е съвсем ниска и да е на неговото ниво, е много малка.

Учат се като наблюдават родителите си

Досещате се - от момента, когато детето е започнало самостоятелно да ходи, в къщи нямате лично пространство. Малките се възмущават и негодуват най-много от опитите на родителите да се заключат в тоалетната или в банята. Понеже няма да имате шанс за уединение, се възползвайте от ситуацията и му обяснете какво правите в този момент на това скришно място.

Децата се учат да взаимодействат с околната среда, като вземат пример от родителите си. Ако те пазят строга тайна, какво правят в тоалетната, дори хлапето, което вече е стигнало до възрастта да ползва гърне, ще се отнася със силно подозрение към него. Ако вратата на тоалетната винаги и полуотворена, детето разбира, че нищо особено не се случва, когато отидеш на определено място, за да пишкаш или да акаш.
Нали мама и татко правят точно така.

В процеса на обучение ще има аварии

И то много често. Хлапето няма да успее да стигне до гърнето или пък ще стане преди напълно да е свършило работата.
Така че локвите по пода и размазаното акото са гарантирани.
Особено, ако сте привърженик на „голия“ метод на приучаване, при който детето се оставя без гащи, за да съобрази бързо как да пишка по-точно и добре да уцели гърнето. Разхождането по голо дупе може да помогне, но трябва да се въоръжите с много търпение и да сте готови да чистите.

Стъпка напред, две назад - прогрес и провал се редуват

Това е напълно нормално. Вие може да сте решили, че е време да забравите за памперсите, а детето отново да почне да пишка в гащите.
Регресът може да се дължи на различни причини – от промяна в храненето  до идването на гости. Главното е да не нервничите, да сте търпеливи. Не смятайте, че всички уроци са били на вятъра.
Защото колкото повече вие се разстройвате, толкова повече детето се съпротивлява и отказва.
Запазете доброто си настроение и всичко ще е наред. Ако ситуацията ви тревожи много, може да се обърнете за помощ към педиатъра и да разберете дали, ако има регрес, той не е свързан със здравословен проблем.

Продължава на страницата на Новите родители