"Както наречете лодката, така и ще плава", казват старите моряци. А когато става въпрос не за лодка, а за човек и как ще плава той в „океана на живота“, нещата са наистина много важни - как детето ще произнася името си, как ще го наричат, дали няма да му се подиграват, дали ще бъде успешно... Всеки родител иска детето му не просто да се пуска по течението, а да избира гордо курс напред към свое щастливо бъдеще.

Всеки звук, издаван от човек, носи в себе си различна енергетика. Даже съществува теория за влиянието на името върху характера на своя собственик. Според теорията всеки звук е вълна със своя собствена, строго определена честота. Името пък е своеобразен зашифрован сигнал, който човек получава от самото си рождение и това оставя особен отпечатък на личността.

Но да отчетем и това, че винаги в имената, с които хората кръщават децата си, има мода, която постоянно се променя. През 60-те и 70-те години у нас имаше порой от Пламеновци и Огняни, например. 

Някои от тенденциите се съхраняват и може да се предположи какви имена ще бъдат популярни в следващите години. Очертаваме 5 от тях.

Кратки и мили

Дългите имена по мнението на група учени, ръководени от демографа Марк МакКриндъл, губят популярност в цял свят. В Европа и САЩ очевидно намалява броят на децата, наречени Бенджамин, Кристофър и Николас. Все по-малко новородените в Русия, кръщавани Анатолий, Дмитрий, Вячеслав. Дори популярното женско име Анастасия постепенно сдава позиции за сметка на благозвучни кратки имена: Ева, Макс, Ед, Мила, Марк и др.

Унисекс

Още една интересна тенденция – родителите дават на децата си имена, които подхождат еднакво и за момчета, и за момичета: Алекс, Мишел, Крис, Дани, Оли (Оливър и Оливия).

Такива имена са идеално решение за двойки, които не искат да знаят пола на детето си до неговото раждане.

Продължава на страниците на Новите родители