След преглед на 35 различни психологически проучвания, обхващащи 12 273 души, учени разкриха кои са петте най-ефективни начина да подобрите връзката си. И те са:

  • Да споделяте открито чувствата си с партньора
  • Да бъдете забавни и ведри,
  • Да уверите партньора си, че сте отдадени на връзката,
  • Да споделяте домакинските задачи
  • И да споделяте приятелския си кръг.  

Най-важното обаче е партньорът ви да забележи тези начини на поведение, иначе усилията са похабени.

„Връзките са като коли, по които трябва да правите разни неща, за да ги задържите в движение, особено когато целта ви е да заздравите и съхраните взаимоотношенията си“ – казва първият автор на изследването, Браян Оголски.

От решаващо значение е да дадете на човека до себе си възможност да види усилията, които полагате за връзката, обяснява той. Например цял ден планирате как ще подарите цветя на приятелката си, но в последния момент сте потънали в натоварващ служебен разговор и добрите ви намерения се изпаряват. Положили сте усилия, но партньорът ви няма как да разбере за това.

Дори от сравнително скромните усилия има полза:

„Дори и дребните опити за поддържане, като например да попитате партньора си как е минал денят му, да изпратите хумористично съобщение, което да го разсмее или да се обадите на родителите му за някакъв празник, може да има положително въздействие върху връзката и да ви направи по-щастливи.

Източник: PsyBlog