В английския език за децата около 8-10 и 12 години, има специално име - tween. Въпреки че те на практика все още не са тийнейджъри, вече не са и малки деца. Поведението им видимо се променя и родителите трябва да бъдат подготвени за това.

Ето сигналите, които ще ви насочат.

1. Приятелите вече са на първо място

В детската градина и в първите класове на училище общуването и игрите с връстници са просто радост и забавление, но родителите все още заемат най-важно място в съзнанието на детето. Отношенията с тях, тяхното мнение, думи и действия играят ключова роля за детето. Постепенно обаче в средните класове на преден план излизат връстници, отношенията с които стават все по-трудни.

Сформират се групи, появяват се приятели и врагове, почват и първите сериозни конфликти както при тийнейджърите.

В тази възраст децата са много нетърпеливи да бъдат приети и  популярни сред своите връстници. Те са особено притеснени от това, което другите мислят за тях, искат да носят само дрехи, които са модни в техните среди и прекарват време след училище с приятелите си.

Колкото и да е тъжно, мама и татко  ще трябва да се примирят с факта, че детството е към своя край. И те вече не са „номер едно“ за сина/дъщеря си.

2. Сега не можете да го събудите

Ако до скоро детето ви се е будило с първи петли, скачало е на главата ви (особено през почивните дни и празниците) и ви се е струвало, че никога няма да се откаже, изведнъж настъпват други времена. Сега, за да го извадите от леглото сутрин, трябва да положите огромни усилия. Основната причина за тези промени са хормоните.

Факт е, че по време на пубертета освобождаването на хормона мелатонин, който определя циклите на сън и бодърстване в тялото, става в по-късните часове - затова заспиването се измества към полунощ, а ставането сутрин е проблем.

Експертите препоръчват в тази възраст детето да спи по 9-11 часа на нощ, но как , когато училището започва в 08:30?

Поради недоспиване по-големите ученици често страдат от хронична умора, което се отразява както на здравето им, така и на успеха.

3. Държи се на дистанция

Родителите вече не са на първо място - те са досадни, задават твърде много въпроси и не разбират нищо от живота ...

Затова синът им предпочита да седне в стаята си, да не казва нищо и да върти очи всеки път, когато го питат, защо не споделя мнението си.

Не забравяйте, че това е нормален етап на развитие.

Всъщност детето ви обича и все още се нуждае от вас - всичко това е временно.

Опитайте се, колкото и да сте обидени, да проявите доброта и разбиране през този преходен период. Хлапето ще ви бъде благодарно за това.

4. Става по-срамежлив

Особено момичетата.  На около 12-годишна възраст те започват да губят доверие в себе си, постоянно се сравняват с други момичета, търсят недостатъци във външния си вид.

Момчетата също са податливи на тези промени, но те се проявяват по различен начин и в по-късна възраст.

5. Постоянно мрънка и противоречи

Сега той има свое собствено мнение за всичко и е готов да го защити. Много от заниманията, които преди са му харесвали, сега определено му стават скучни.

Напълно нормално е постоянно да мрънка без причина и да не можете да го накарате да почисти стаята си.

Така се държат всички в тази възраст. Най-важното е, че и това ще отмине.

Новите родители