Понякога имаме нужда да останем насаме със себе си и с мислите си, да се отърсим от ежедневното и просто да помълчим. Друг път самотата тежи. Съзнателно или не, човек търси начини да компенсира липсата на близки с други дейности. Ако се разпознаете в по-долните редове, значи имате нужда от промяна.

Подбрали сме за вас 5 сигурни признака, че се чувствате самотни.

1. Страдате от безсъние.

Самотните хора много често прекарват дълги часове в тъмното, потънали в печални мисли и самосъжаление – животът им е празен, затрупани са с проблеми, всичко се стоварва на тяхната глава, скучно им е, потиснати са и т.н. Безсънието е лош съветник – съветваме ви да се успокоите и да се наспите, защото под стрес организмът ни произвежда кортизол – хормон на стреса, който ни пречи да се отпуснем.

2. Нямате желание да правите каквото и да е.

Апатия и пак апатия. Домът ви е разхвърлян, но нямате никакво желание да го подредите. Гладни сте, но предпочитате да си поръчате пица по телефона, вместо да си сготвите топло ястие. Скучно ви е, но дори не ви се занимава да се уговаряте с приятели. Всичко това доказва, че е време да промените живота си. Съветваме ви да намерите нещо, което ви доставя удоволствие – хоби, спорт, рисуване, танци или друго. Веднъж започнете ли, ще се ободрите.

3. Пазарувате често.

Казват, че „шопинг терапията“ върши работа, но това е измамно. Новата покупка може да ви донесе моментна радост, но не и трайно удовлетворение. Ако не промените нещо, рискувате да се окажете затрупани с вещи, от които нямате нужда, портфейлът ви рязко да олекне и в крайна сметка да се почувствате още по-потиснати и самотни.

4. Чувство за постоянен глад.

Мислите си постоянно за храна? Отваряте ли час по час хладилника? Ядете ли дори когато не сте сигурни дали наистина сте гладни, или просто искате да дъвчете нещо? Човек може да яде прекомерно от скука, от тъга, от депресия, от стрес, от самота. И то възможно най-вредните храни – всякакъв „джънк фууд“ и сладко, разбира се. Във всеки случай не поради хубави емоции. Помислете си какво точно се опитвате да заместите с храната. За да не се стоварва цялата вина върху вас, трябва да признаем, че учените са установили, че има връзка между хормона на глада (грелин) и самотата – при самотните хора се наблюдава повишена секреция на този хормон.

5. Бягство от реалността.

Хората, които се чувстват самотни, обикновено се опитват да „избягат“ от собствения си живот. Те прекарват много време пред телевизора или в интернет. Гледат филми, слушат музика, чатят, безцелно браузват, гледат клипчета – правят всичко възможно, само и само да не мислят за себе си. Само че всеки психолог би казал, че бягството от проблема не само че не го решава, а дори го задълбочава. Така че се опитайте да промените това, което не харесвате в живота си, ако е възможно, за да станете една по-добра своя версия.

Цветелина Велчева