Разбира се, всички родители са наясно, че това не е най-правилният педагогически подход. Но така или иначе често повишаваме глас. Действително ли е толкова вредно това? И психолозите, и педиатрите в един глас отсичат: „Да“ – от крещенето няма никаква полза, а вредите са много.

1. Това ги плаши

Представете си великан със силен и зъл глас, който ви крещи яко. Уплашихте ли се? Детето също. Особено ако трябва да се защитаваш от това чудовище, а то е мама или тати, които трябва да са закрила и опора.

2. Вредно е за здравето

Първи в списъка с последствия са стресът и неврозата. След това идват проблеми с теглото: подобно на възрастните, и децата също имат склонност да хапват сладко, защото са тъжни. От стреса страда и имунната система – децата боледуват по-често. Освен това при малките и подрастващите това влияе на характера, при учениците намалява успеваемостта им и концентрацията.

3. Подкопава доверието

Може да обичате този, който редовно ви обижда, оскърбява или плаши. Децата са способни да ни простят много неща. Но да се доверяват и разкриват – едва ли. Просто страхът трудно се съчетава със задушевни разговори. Затова е трудно да се доверите на този, който може във всеки един момент да повиши тон и да ви овика. И всеки път ще се страхуваш да разкажеш за съкровеното ти – току-виж си получил крясък.

Именно затова децата все по-малко споделят на родителите си и решават проблемите си самостоятелно.

Вижте още на страниците на Новите родители.