„Приготви ли си домашното? Да? Браво, ето ти едно левче за награда! А ако измиеш съдовете ще ти дам още!“, казва майката на сина си и хлапето възторжено се спуска към кухнята.
Идилия, нали? Само дето моментното облекчение от това, че детето е свършило някаква работа днес, в бъдеще може да доведе до големи проблеми.

Ето пет причини, които биха ви разубедили да възнаграждавате с пари детето за висока оценка или за добре свършена работа.

1. За всичко ли трябва да се плаща?

Веднъж като въведете тарифа - примерно „2 лева за измиване на съдовете“ , едва ли вече ще дочакате детето да ви предложи безкористна помощ.
Помислете срещу какво всъщност предлагате това възнаграждение?
За добрите оценки, за оправения креват или за подредените играчки? Нали детето и така трябва да свърши тези неща, те са част от задълженията му.

Някой плаща ли ви на вас, за да готвите или да подреждате къщата? А би било чудесно някой да ви отмени в тези задължения, нали? Тогава защо смятате, че трябва да го правите с детето си?

2. Стоково –парични вместо семейни отношения

Като въвеждате парични поощрения, вие автоматично се отдалечавате от детето си. Това изглежда като откуп, вместо като нормална човешка реакция. По-добре е когато вашият малчуган донесе петица вкъщи и сам, без подканяне си приготвя чантата, да му кажете: „Какъв умник си! Колко си самостоятелен“ , а не да му навирате банкнота в ръката.

За децата е много важно одобрението и любовта на родителите. А колкото е по-малко детето, толкова повече се нуждае от лично общуване с тях. Затова не си струва да намесвате пари в отношенията си с детето ви.

3. А цените растат ли, растат...

Това е още една причина да се откажете от този подход. Просто с течение на времето цената на поощрението ви ще расте все повече.
Първоначално на детето ще му е достатъчно да получи порция сладолед като награда за измитите съдове.
После ще ви каже, че заедно с чиниите е измило и една тенджера и ще поиска добавка към възнаграждението си. И с течение на времето тези претенции ще нарастват и то ще поиска и нещо по-голямо.

Замислете се и за друго – винаги ли ще бъдете склонни да плащате на детето си за свършената от него работа?
Случват се най-различни ситуации – могат например да ви освободят от работа. И да ви стане сложно да обясните на малчугана защо не можете да му дадете пари като възнаграждение, че е разходил кучето. Той може да не се впечатли от ситуацията като цяло, но със сигурност ще се разочарова от вас и ще го покаже. Защото вече е свикнал джобните му пари постоянно да се увеличават.

4. Парите се обезценяват

Много е важно детето да разбере колко струва една или друга свършена работа. Ако домашната ви мярка се окаже прекалено широка и детето лесно получава добро възнаграждение, това може по-нататък да го обърка сериозно.
Лесно добитите пари всъщност се обезценяват бързо. Иначе казано – избягвайте да платите примерно 2 лева, заради поляните цветя.
Такива навици ще попречат на детето вече в живота му на възрастен, защото много от вариантите на заплащане ще започнат да му се струват неприемливи и недостойни.

И то няма да се научи и да прави връзка с усилията, които евентуално се изискват, за да ги спечели и да ги разходва пестеливо и със сметка според възможностите си.

Продължава на страницата на Новите родители