За да си набавим нужната дози витамин D не е нужно цял ден да се пържим на плажа. За децата това е направо опасно. 15 минути са напълно достатъчни за тях и то не всеки ден, а 2 пъти седмично. Такива са препоръките на специалисти от Световната здравна организация.

След престой от 5 до 15 минути под лъчите стига, организмът на детето успява да синтезира нужното количество витамин D. Може под лъчите да са изложени само ръцете и лицето – не е нужно цялото тяло да се показва, за да има лечебен ефект.

Ако ще прекарате с детето на улицата повече от 15 минути, особено в слънчев ден, трябва задължително да го намажете със слънцезащитен крем.

Правило 1. Разходката или играта на плажа да е  преди 11 и след 16 часа

УВ-лъчите са най-мощни между 11:00 и 16:00 часа (по някои данни дори от 10:00). И в тези часове не е разумно детето да е на плаж, нито дори да ходи по улиците.

Има прост начин да определите опасността от слънцето. Ако, когато излезете на улицата вашата сянка е по-къса от ръста ви, значи слънцето не е приятел на детето ви, а враг.

На плажа детето ще получи още по-висока доза лъчи, защото пясъкът и водата ги отразяват. В града този ефект идва от асфалта и тревата, а през зимата – от снега.

Правило 2. Кожата трябва да бъде защитена не само на плажа, но и горещите дни

По правило на нас ни се струва, че загаряме само тогава, когато е горещо. Това е илюзия.

Ултравиолетовите лъчи въздействат на кожата ни всеки ден, във всеки сезон, а негативният ефект се натрупва.

Рискът от слънчево изгаряне се повишава през пролетта, докато е още хладно, но слънцето блести по-ярко, а ултравиолетовото излъчване е по-силно.